Σι Τζινπίνγκ: Για ψυχροπολεμικές εντάσεις στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κίνας

Ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα παραμείνει «δεσμευμένη στην προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», στη συμβολή «στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού»

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε εκ νέου σήμερα εναντίον της επιστροφής σε εντάσεις αντάξιες του ψυχρού πολέμου στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, επιμένοντας στη στενότερη συνεργασία προκειμένου η περιφέρεια να ξεπεράσει την κρίση που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού και να αγωνιστεί για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

«Οι προσπάθειες να χαραχθούν ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ή να σχηματιστούν μικρές ομάδες βασιζόμενες σε γεωπολιτικές επιδιώξεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», σημείωσε ο κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια ψηφιακής εκδήλωσης οικονομικού ενδιαφέροντος στο περιθώριο της συνόδου του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που οργανώνει η Νέα Ζηλανδία. «Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού δεν μπορεί ούτε πρέπει να υποτροπιάσει, να βυθιστεί στις αναμετρήσεις και στους διχασμούς του ψυχρού πολέμου», επέμεινε.

Ο κ. Σι κάλεσε επίσης να ενταθούν οι κοινές προσπάθειες για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, ιδίως κάνοντας τα εμβόλια πιο προσιτά στις λιγότερο προνομιούχες χώρες.

«Πρέπει να μεταφράσουμε τη συναίνεση για το ότι τα εμβόλια αποτελούν παγκόσμιο δημόσιο αγαθό σε χειροπιαστές ενέργειες, να εξασφαλίσουμε την έντιμη και δίκαιη διανομή τους», έκρινε.

Σύμφωνα με τον αρχηγού του κινεζικού κράτους, η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού πρέπει να φροντίσει οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19 και να διαθέτουν τα μέσα για να τα αγοράσουν.

Χθες Τετάρτη, η Κίνα και οι ΗΠΑ προχώρησαν στην COP26 σε απρόσμενη «κοινή διακήρυξη για την ενίσχυση της δράσης για το κλίμα», πεδίο-κλειδί στο οποίο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βλέπει δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου.

«Μπορούμε όλοι μας να δεσμευτούμε στον δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», ανάπτυξης που θα είναι «βιώσιμη», υπογράμμισε ο πρόεδρος Σι, χωρίς να αναφερθεί ρητώς στη συμφωνία.

«Μαζί μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης», διαβεβαίωσε.

Yποσχέθηκε ότι η Κίνα θα παραμείνει «δεσμευμένη στην προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», στη συμβολή «στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: