ΣΕΒ: Υποτονική ανάπτυξη και καθηλωμένη παραγωγή

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών υπογραμμίζει ότι δεν έχουν ακόμη καλυφθεί οι απώλειες ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η αύξηση της απασχόλησης δεν έχει συνοδευτεί και από υψηλότερους μισθούς καθώς η ανεργία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τη διατήρηση της ζήτησης και ενώ δεν αναδιαταχθεί το παραγωγικό πρότυπο προς εξωστρεφείς βιομηχανικές δραστηριότητες.

Ο ΣΕΒ κάνει ως εκ τούτου λόγο για «υποτονική ανάκαμψη» και «καθηλωμένη παραγωγή». Η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ασταθής και με ημερομηνία λήξης, προειδοποιεί ο ΣΕΒ, αν πέσουν σε ένταση οι εξωγενείς παράγοντες και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν.

Όπως επισημαίνεται, δεν αρκεί μόνο η αύξηση των εξαγωγών. Χρειάζεται ταυτόχρονα και μείωση των εισαγωγών και επιχειρήσεις που «θα διεισδύσουν ακόμη περισσότερο σε ξένες αγορές». Απαιτείται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που δεν μπορεί να προκύψει μόνο από επιδοτήσεις του κράτους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξηγεί ο ΣΕΒ.

«Εάν δεν ενθαρρυνθούν νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δομές και αν δεν στραφεί η βιομηχανία προς νέες κατευθύνσεις (…) η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται σε αστάθμητους παράγοντες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας».

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: