ΣΕΒ: Η ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν θα φέρει την ανάκαμψη

Αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της Ελλάδας χαρακτηρίζει την ευελιξία στην αγορά εργασίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας.

Με αφορμή την εργασιακή μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι η χώρα διαθέτει ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων παρόμοιο με άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ως αποτέλεσμα, η ανεργία φαίνεται ότι υποχωρεί – ή έχει τουλάχιστον σταματήσει να αυξάνεται.

Όμως, συνεχίζει, η βελτίωση των κανόνων της αγοράς εργασίας δεν μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει μαζικά νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει με διατηρήσιμο τρόπο, τα εισοδήματα. «Αυτό που ακόμη παραμένει ζητούμενο είναι η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών» σπεύδει να προσθέσει.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα και θα έδινε στην οικονομία την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται για την ταχύτερη απορρόφηση της υψηλής ανεργίας, καθώς και τη συμπίεση των φαινομένων αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας.

Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει τέλος, ως «ανεδαφική» την προσπάθεια επαναφοράς στο προ του 2009 ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, το οποίο κατά την προσφιλή ελληνική πρακτική ήταν υπερρυθμισμένο, ενώ ταυτόχρονα συντηρούσε την υψηλή ανεργία νέων και γυναικών, την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: