Σειρά συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

Σειρά συμφωνιών, με σημαντικότερη να θεωρείται η συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας, υπεγράφησαν τη Δευτέρα στη Σόφια μεταξύ της ελληνικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, την Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018, καθώς και Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός).

Στις δηλώσεις τους τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στάθηκαν στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεών μας, για να σημειώσει πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.    

Υποδομές και διαχείριση των φραγμάτων στο επίκεντρο

Ενδεικτικό της εξειδίκευσης των συμφωνιών και της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και της σημασίας που αποδίδεται σε συγκεκριμένους τομείς, είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατ” ιδίαν συνάντηση που είχαν Τσίπρας-Μπορίσοφ, εκλήθησαν ο υπουργός υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο βούλγαρος ομόλογός του, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικότερα ζητήματα και να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το πώς θα επεκταθεί η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς.

Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με βάση τις αναφορές που έκανε ο κ. Μπορίσοφ στις δηλώσεις του επί του θέματος φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Βουλγαρίας για επίλυση. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ότι σχετικά με τα υδατοφράγματα συμφώνησαν να πράξουν έτσι ώστε να λειτουργούν ομαλά τα συστήματά συναγερμού και το φθινόπωρο η Βουλγαρία να γεμίσει τις τεχνητές λίμνες της μόνο κατά 80%. Είπε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο θα οργανώσουν οι δύο πλευρές συναντήσεις με τους αγρότες και τα συνδικάτα για να μην υπάρχουν προβλήματα στα σύνορα.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: