Seat: Πως με την τεχνητή νοημοσύνη  θα ελέγχει το πρόσωπο του οδηγού;

Τεράστια κονδύλια επενδύονται κάθε χρόνο από την Seat για τις καινοτόμες μελλοντικές τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον στα μοντέλα της. Μάλιστα στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ δραστηριοποιούνται 6.800  εταιρείες από τις οποίες 800 ασχολούνται αποκλειστικά με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Πρόγευση για το αύριο δίνει το πρόγραμμα Xplora που εκεί η Seat επενδύει στο Eyesight Technologies. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 36% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε κάποια μορφή διάσπασης της προσοχής του οδηγού. Τώρα με το νέο  σύστημα οι τεχνικοί της Seat υποστηρίζουν ότι θα μειωθούν τα τροχαία. Πως θα γίνει αυτό;

Mέσω ενός αλγόριθμου που αναλύει τις κινήσεις του προσώπου. Το σύστημα αρχικά καταγράφει τις κινήσεις κάθε οδηγού. Αν διαπιστώσει κάποια αλλαγή αρχίζει τις ηχητικές προειδοποιήσεις. Αν για παράδειγμα η θέση του κεφαλιού αλλάζει π.χ γέρνει η τα μάτια δεν είναι τόσο ανοικτά όσο ήταν όταν έγινε η πρώτη καταγραφή τότε τον προειδοποιεί ότι η προσοχή του δεν είναι η ίδια και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Το σύστημα αυτό ανιχνεύει αν ο οδηγός μιλάει στο τηλέφωνο, αν καπνίζει (γιατί όπως ξέρετε απαγορεύεται να καπνίζουν όσοι οδηγούν) η αν στριβει το κεφάλι του για να δει την όμορφη συνοδηγό του.

Το λογισμικό που αναπτύσσει η Eyesight Technologies μπορεί να αναγνωρίσει τον οδηγό και να προσαρμόζει διάφορες ρυθμίσεις στις προτιμήσεις του. Για παράδειγμα τι θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου προτιμάει σε ποιο ύψος θέλει να είναι οι πλευρικοί καθρέφτες του αλλά και άλλα πολλά που έχουν σχέση με την προσωπικότητα του κάθε οδηγού.

Η εταιρεία Gauzy τώρα ασχολείται με τη φωτεινότητα που περνάει από τις γυάλινες επιφάνειες (παρμπρίζ, παράθυρα, ηλιοροφή). Με το πάτημα ενός κουμπιού ο οδηγός θα μπορεί να προσαρμόζει τη φωτεινότητα που εισέρχεται στο εσωτερικό, ανάλογα με τις συνθήκες.

Τα άλματα που κάνει η ισπανική εταιρία στον τομέα της ασφάλειας και όχι μόνο είναι τεράστια. Μάλιστα για να πετύχει τους στόχους της τα δύο τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 200 νεοφυείς εταιρείες μέσω του προγράμματος Xplora. Κύριος στόχος η ασφάλεια και οι καινοτομίες.

 

 

Seat: Πως με την τεχνητή νοημοσύνη  θα ελέγχει το πρόσωπο του οδηγού; gr.

now24.gr-auto

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: