Σε Βρυξέλλες και Αμμάν τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας όσο πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν κυρώσεις για την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για πρώτη φορά κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παίρνουν θέση εναντίον της Άγκυρας, αν και το Βερολίνο επιμένει σταθερά στη γραμμή κατευνασμού, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως για τις αποφάσεις του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να πιέσει προς δύο κατευθύνσεις, δηλαδή προς την επιβολή κυρώσεων και προς το εμπάργκο όπλων- θέμα που ήδη έθεσε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Νοεμβρίου.  Παράλληλα, ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα εναντίον κάθε απόπειρας αποσταθεροποίησης του επιπέδου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το τέλος της άσκησης «Μέδουσα», η οποία έλαβε χώρα στην Αλεξάνδρεια.

Εκτός ορίων η Τουρκία

Αποφασισμένος να προχωρήσει ακάθεκτος τον σχεδιασμό του εμφανίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν αγνοώντας τις πιθανές συνέπειες στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να βάλει πάγο στην Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι άφησε κατά μέρους τους ισχυρισμούς περί αποκλιμάκωσης και εξέδωσε NAVTEX για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι επιδίδεται στο γνώριμό του τούρκικο παζάρι, καθώς  ποντάρει στην βεβαιότητα ότι οι μέγιστες αναμενόμενες κυρώσεις που δύναται να προκύψουν από την ΕΕ δεν θα είναι κάτι περισσότερο από αυτές που επιβλήθηκαν για τις γεωτρήσεις νότια της Κύπρου.

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Δένδιας

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν οι σχέσεις ΕΕ– Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, οι μετεκλογικές εξελίξεις στη Γεωργία, η κατάσταση στη Βενεζουέλα, καθώς και ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια ημέρα ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Αμμάν, για να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: