«Σε μια βδομάδα μπορεί να δούμε έως και 70.000 ημερήσια κρούσματα» δηλώνει ο καθηγητής Τζανάκης

«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές πανδημίες. Το 10% των κρουσμάτων δίνει η έξαρση της Δέλτα και το υπόλοιπο 90% μια πανδημία της Omicron» εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας 

«Σε μια εβδομάδα θα δούμε το αποτύπωμα των Χριστούγεννων και σε 15 ημέρες το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς. Θα είναι μεγαλύτεροι οι αριθμοί από αυτούς που βλέπουμε αυτήν την εβδομάδα. Θα δούμε 60 – 70.000 κρούσματα σε μέρες αιχμής όπως οι Τρίτες και οι Τετάρτες», δηλώνει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ενώ τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν εκτοξευθεί. 

Εκτόξευση κρουσμάτων έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα η μετάλλαξη Omicron, με τις μολύνσεις να σπάνε σχεδόν κάθε μέρα νέο ρεκόρ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας καταγράφηκαν πάνω από 200.000 κρούσματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από πέντε περιφερειακές ενότητες (Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη) τα κρούσματα της νέας παραλλαγής είναι στο 70% κατά μέσο όρο.

«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές πανδημίες. Το 10% των κρουσμάτων δίνει η έξαρση της Δέλτα και το υπόλοιπο 90% μια πανδημία της Omicron», επεσήμανε στο Mega ο καθηγητής, σύμφωνα με τον οποίο ανθρωποι που νόσησαν με «Δέλτα» μπορεί να νοσήσουν ξανά από «Οmicron» ωστόσο «όποιος έχει νογήσει και όποιος έχει εμβολιαστεί, κατά κανόνα, θα περάσει τη νόσο ήπια».

Σχετικά με τα σχολεία, ο κ. Τζανάκης σημειώνει: «Η δική μου η γνώμη είναι να καθυστερήσουμε το άνοιγμα μία εβδομάδα και να την αναπληρώσουμε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Η Επιτροπή που ασχολείται με την Παιδεία έχει τα στοιχεία που θα την καούν να πάρει ωστόσο τη βέλτιστη απόφαση και ό,τι και αν αποφασίσει θα πρέπει όλοι μας να το υποστηρίξουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων».

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: