Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μάλι

Tριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση του Μάλι και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, μετά την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

Χθες, ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν 19 ανθρώπους σε επίθεση εναντίον ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού της χώρας, με τη συνεργασία μελών της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα (Minusma) και γαλλικών στρατευμάτων, εισβάλλουν στο κτίριο και σώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.

Ο πρόεδρος του Μάλι Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι οι τραυματίες είναι επτά.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Μουραμπιτούν και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM).

Η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

«Σήμερα ο απολογισμός είναι υψηλός», δήλωσε ο Κεϊτά σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κηρύσσοντας χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, αλλά και τριήμερο εθνικό πένθος. Ο Μαλινέζος πρόεδρος, ο οποίος διέκοψε μια επίσκεψή του στο Τσαντ όπου συμμετείχε σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, πρόσθεσε ότι δύο από τους δράστες είναι νεκροί.

Σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου με τα κράτη της Ασίας στη Μαλαισία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση στο Μαλί «μια ακόμη φοβερή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας».

«Για μια ακόμη φορά αυτή η βαρβαρότητα απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Ομπάμα. «Θα στηρίξουμε τον λαό του Μάλι καθώς προσπαθεί να εκδιώξουν τους τρομοκράτες από τη χώρα του και να ενισχύσει τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Η επίθεση αυτή θεωρείται και πλήγμα για τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει 3.500 στρατιώτες στο βόρειο Μάλι σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ το 2012, στην οποία αργότερα ενεπλάκησαν τζιχαντιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Παράλληλα φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον βετεράνο τζιχαντιστή Μόχταρ Μπελμόχταρ, η οργάνωση του οποίου, η αλ Μουραμπιτούν, εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου μήνες αφού ο αρχηγός της φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Μαλί, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ, δήλωσε ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο Radisson Blu σπάζοντας τον φράχτη ασφαλείας στις 7:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας), πυροβολώντας και φωνάζοντας Αλάχου Άκμπαρ («Ο Θεός είναι ο μέγιστος» στα αραβικά).

Η επίθεση τερματίστηκε περίπου στις 16:00 (τοπική ώρα). Σε μια ανακοίνωσή του νωρίτερα αξιωματούχος του ΟΗΕ και κυανόκρανοι που ερευνούσαν το ξενοδοχείο είχαν κάνει λόγο για 27 νεκρούς.

Το πρωί ο ξενοδοχειακός όμιλος Rezidor, ο οποίος διαχειρίζεται το Radisson Blu, ανακοίνωσε ότι την ώρα της επίθεσης στο ξενοδοχείο βρίσκονταν 140 επισκέπτες και 30 εργαζόμενοι.
Μεταξύ των επισκεπτών υπάρχουν αλλοδαποί από τουλάχιστον 14 χώρες: Αλγερία, Γερμανία, Βέλγιο, Καναδάς, Κίνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Ισπανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Μαρόκο, Ρωσία, Σενεγάλη και Τουρκία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένας Αμερικανός είναι μεταξύ των θυμάτων, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να έρθει σε επαφή με όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Μάλι.

Πηγή:protothema.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: