Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα μετά από περίπου τρεισήμισι ώρες η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την χώρα μας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης.

Από τις δηλώσεις ηγετών και αξιωματούχων, μετά τη Σύνοδο, προέκυψε ότι το κλίμα ήταν θετικό, μετά και τις νέες προτάσει. Αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης και εφόσον βγει «λευκός καπνός» θα αποτελέσει προάγγελο συμφωνίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Το μαραθώνιο live της Συνόδου Κορυφής:

 

01:27 Παππάς στο Twitter: Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κωλοτούμπες. Λίγη αναμονή.

01:23 Τσίπρας: Σήμε ρα καταθέσαμε την πρότασή μας, με ισοδύναμα μέτρα που έχει κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Προστατεύουμε συντάξεις και μισθούς, τη μέση οικογένεια. Καλούνται για πρώτη φορά να επωμιστούν βάρη αυτή που έχουν. Η πρότασή μας έχει γίνει αποδεκτή ως βάση.

 

00:55 Ολάντ: Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει λύση. Να υπάρξει μία βιώσιμη συμφωνία, να μην επανερχόμαστε κάθε λίγο για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο δηλητηριάζει στην Ευρώπη και αποτελεί εμπόδιο για την Ελλάδα.

00:46 Ολάντ: Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα επικυρώσει τις αποφάσεις που λάβει το Eurogroup της Τετάρτης. Επιδιώκουμε βιώσιμη και συνολική λύση.

00:43 Ολάντ: Προοδεύουμε προς μία συμφωνία. Απομένει πολλή δουλειά. Τα όσα έχουν ζητηθεί από τον ελληνικό λαό επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Η πρόταση της Ελλάδας αποτιμάται θετικά από τους θεσμούς. Η στηρίζει τη διαδικασία.

 

00:38 Μέρκελ: Οι θεσμοί μας είπαν ότι έχουμε σημείο εκκίνησης και ότι μιλάμε για πρόοδο. Το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, μιλάμε για τη χρηματοδότηση.

00:31 Μέρκελ: Ελπίζουμε και θέλουμε το Eurogroup να φτάσει σε αποφάσεις.

00:30 Μέρκελ: Πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης. Μετά θα συζητήσουμε για το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο όμως του δεύτερο προγράμματος για τεχνικούς λόγους.

00:28 Μέρκελ: Το χρέος, είναι ανάμεσα σε λεπτομέρειες τις οποίες δεν συζητήσαμε σήμερα. Όταν θα υπάρξει συμφωνία σε μέτρα και χρηματοδότηση, τότε θα φτάσουμε σε αυτή τη συζήτηση.

 

00:25 Μέρκελ: Βασιστήκαμε στην πρόταση της 20ης Φεβρουαρίου. Και οι τρεις θεσμοί είπαν ότι είναι ένα σημείο εκκίνησης. Τώρα θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά. Στόχος είναι το βράδυ της Τετάρτης να έχουμε Eurogroup, που θα δώσει αποτέλεσμα. Πρόοδος αυτό που παρουσίασε η Ελλάδα. Θέλουμε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά ο χρόνος πιέζει και είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα.

00:23 Γιούνκερ: Τώρα πρέπει να μπούμε σε λεπτομέρειες. Η Κομισιόν έκανε προτάσεις στους φίλους μας, ένα πρόγραμμα ύψους 35 δισ. . Αυτό θα αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση. Ίσως το ένα δισ. να δοθεί το επόμενο εξάμηνο.

00:21 Γιούνκερ: Είμαι πεπεισμένος ότι στο Eurogroup θα υπάρξει αποτέλεσμα. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, παρά την καθυστέρηση, είναι ένα σημαντικό βήμα. Υπάρχει πρόθεση αυτή την εβδομάδα να οριστικοποιηθεί η διαδικασία

00:18 Τουσκ: Θετικό βήμα η νέα ελληνική πρόταση 

00:17 Λαγκάρντ: Πολύς δρόμος για να έρθει συμφωνία στις επόμενες 48 ώρες

00:15 Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες

00:07 Τηλεφωνική επικοινωνία Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου με Κριστίν Λαγκάρντ 

Reuters: Ο Λιου τόνισε ότι οι πλευρές πρέπει να δουλέψουν ώστε να υπάρξει μία γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα.

23:58 Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (Πρόεδρος Λιθουανίας): Είμαστε μακριά ακόμη από την επίτευξη συμφωνίας  - Δεν εντυπωσιάστηκα από τις ελληνικές προτάσεις

23:50 Επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης φέρεται να αποδέχεται η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

23:49 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

23:40 Παππάς στο Euronews: Οι προτάσεις της Ελλάδας θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

«Όποιος διαβάσει το έγγραφο το οποίο υποβάλαμε θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε και όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια» τόνισε ο κ. Παππάς.

22:53 Ντράγκι: H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. 

-Αυτό διαβεβαίωσε το απόγευμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο διοικητής της ΕΚΤ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και ειδικότερα οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

-Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Επέμεινε με αρκετά επιτακτικό τρόπο ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

22:46 Επιστολή Τσίπρα στον Γιούνκερ

Ο  έστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική προς τους θεσμούς.

22:00 Είναι δύσκολο να οριστικοποιηθεί σήμερα μία συμφωνία, αλλά θα μπουν οι βάσεις για συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Έκανε λόγο για προσπάθεια ύπαρξης μεταβατικού διαστήματος σχετικά με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενώ ανέφερε ότι έχουν φύγει από το τραπέζι τόσο η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όσο και το σενάριο για δύο συντελεστές ΦΠΑ, με την συζήτηση να γίνεται για τρία ποσοστά.

21:21 Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος για την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σύμφωνα με το Reuters. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασχολούνται με την Ελλάδα και τους εταίρους» υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξή ότι όλες οι πλευρές θα καταγράψουν πρόοδο

20:42 Συνάντηση Τσίπρα – Ρέντσι πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. 

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση προς μία σπουδαία χώρα, όπως η Ελλάδα». Ο Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μία συζήτηση σχετικά με ποια Ευρώπη θέλουμε» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 

19:55 Δηλώσεις Ολάντ στον αντίποδα αυτών της Μέρκελ

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

  • Οι ελληνικές προτάσεις πιο συγκεκριμένες πιο ισχυρές, προϊόν προσπάθειας και συναίνεσης
  • Δεν θα υπάρχει σήμερα υπάρχει επίσημη απόφαση
  • Αλλά, ανοίγει ο δρόμος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να βρούμε μια λύση
  • Χρειάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για μια βιώσιμη λύση

Το καλύτερο ο Γάλλος Πρόεδρος το άφησε για το τέλος.

«Η Γαλλία δεν επιθυμεί μια συμφωνία για μερικές εβδομάδες, αλλά μια συνολική και βιώσιμη συμφωνία στο πνεύμα της υπευθυνότητας και αυτό ισχύει για όλους»

Πιο σαφές (προς τη Μέρκελ) δεν γίνεται.

 

19:50 Καταφτάνει η Μέρκελ

«Μετά το Eurogorup δεν έχουμε βάση για επίλυση, θα δουμε συμβουλευτικά τι μπορουμε να πούμε»

Συμβουλευτικά;

Το Bloomberg παραθέτει τα λόγια του εκπροσωπου της γερμανικής κυβέρνησης: «Η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Απαιτείται ακόμη η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας».

 

19:40 Παρεμπιπτόντως, ρεκόρ σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Καλύτερες επιδόσεις για τον DAX στη Φρανκφούρτη από το 2012.

 

19:30 Δηλώσεις Τουσκ στις κάμερες, σειρά του Ντράγκι να μπει στο δωμάτιο με τον Τσίπρα

  • Θέλω όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά ότι θέλω να τελειώνει ο πολιτικός τζόγος.
  • Από την Παρασκευή συνέβησαν πράγματα που αφήνουν υποσχέσεις.
  • Η τελευταία ελληνική πρόταση είναι μία πραγματικά πρόταση ύστερα από πολλές εβδομάδες.
  • Χρειαζόμαστε αξιολόγηση από τους θεσμούς και περαιτέρω δουλειά.
  • Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ηγέτες αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη στην πολιτική διαδικασία για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, ένα ανεξέλεγκτο, χαοτικό Grexident

Με τόσα θέλω μαζεμένα, μπορεί κάποιος ανυποψίαστος να πιστέψει ότι όλοι οι θεσμοί κρέμονται από το στόμα του Ντόναλντ.

 

19:05 Ξεκίνησε η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τουσκ.

 

Η φωτογραφία από @atsipras. Τσίπρας, Δραγασάκης, στο ίδιο τραπέζι που πριν κάθονταν οι θεσμοί με την προσθήκη της ελληνικής σημαίας. Τα γλαστράκια δεν άλλαξαν.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Και άλλη μία…

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

19:10 Τετ-α-τετ Τσίπρα-Λαγκάρντ

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός είχε σύντομο διάλογο με την Κριστίν Λαγκάρντ λίγη ώρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Λαγκάρντ: Μας θέλετε on board κι εμάς; Επιθυμείτε τη συνέχιση της συνεργασίας;
Τσίπρας: Σας θέλουμε. Η κυβέρνηση εκτιμά την ειλικρινή στάση του ΔΝΤ. Αλλά, σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις, όχι αλα καρτ. Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα.

 

18:30 Tsipras ante portas

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εισήλθε στο κτίριο της συνόδου για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ.

 

18:20 Ο Γιώργος Σταθάκης λέει στο BBC ότι έσπασε το αδιέξοδο. Θα φορολογηθούν οι πλούσιοι.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

17:30 Αυτήν την ώρα οι θεσμοί προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής.

Διακρίνονται οι Τόμας Βίζερ και Πόουλ Τόμσεν. Γεμάτη η τσάντα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

17:25 Τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα – Τζακ Λιου «σε καλό κλίμα». Νωρίτερα στο τηλέφωνο ο Ντάισελμπλουμ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση για να επιτευχθεί ρεαλιστική συμβιβαστική λύση με τους δανειστές και ότι η μη επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

 

17:20 Έσπασε η ομερτά.

Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Γιόχαν Φαν Όφερτφελντ, δήλωσε ότι στο Eurogroup κάποιοι συνάδελφοί του πρότειναν επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

17:10 Επιβεβαιώνεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάριο Ντράγκι στις 19:00.

Νωρίτερα στις 18:30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αυτήν την ώρα συζητά με τους τρεις θεσμούς ώστε να συντονιστούν (και να μην βγουν με τρεις διαφορετικές θέσεις).

 

16:25 Ο Γιάνης Βαρουφάκης έφυγε από το Eurogroup χωρίς να κάνει δηλώσεις.

 

16:15 Ποιο το νόημα της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών, ρωτάει Βρετανός δημοσιογράφος, από τη στιγμή που το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία; Η απάντηση του Ντάισελμπλουμ όλα τα λεφτά:

«Οι ηγέτες μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη. Θα τους πούμε τη δική μας για την κατάσταση»

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

16:10 Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί στο βήμα, αλλά όχι Λαγκάρντ και Ρέγκλινγκ.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

  • Ευρύ και περιεκτικό το σχέδιο που κατέθεσε η Αθήνα.
  • Ευπρόσδεκτες οι ελληνικές προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι βάση για επανεκκίνηση των συνομιλιών. Αν όλα πάνε καλά, θα καταλήξουμε σε συμφωνία αργότερα μέσα στην εβδομάδα, δουλεύοντας από κοινού με την Αθήνα και τους θεσμούς.
  • Είχαμε μια σύντομη συνεδρίαση. Οι νέες προτάσεις της Αθήνας ήρθαν σήμερα το πρωί. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να εξεταστούν από τους θεσμούς. Είχαμε μια πρώτη εικόνα αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά. Οι τεχνικές συνομιλίες θα συνεχιστούν, αρχής γενομένης από το απόγευμα σήμερα.
  • Υπήρξαν δύο εκδοχές στις ελληνικές πρτάσεις, μία χθες βράδυ και μία σήμερα το πρωί. Ήταν σχεδόν όμοιες. «Κανένα πρόβλημα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.
  • Μοσκοβισί: «Πρέπει να ελέγξουμε τα στοιχεία για να δούμε που είμαστε. Το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να συνεργαστούν με την ελληνική πλευρά».

 

16:00 Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

15:50 O κύριος Ευρώ της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοινώνει ότι το Eurogroup θα συνέλθει ξανά εντός της εβδομάδας.

«Οι ελληνικές προτάσεις είναι καλοδεχούμενες αλλα χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά με τους θεσμούς»

 

15:30 Ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Διαδικασία express. Κράτησε σχεδόν μια ώρα.

 

14:30 Ξεκίνησε. Αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, η στις Βρυξέλλες έχει ρίξει τη διάθεση των θεσμών.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

14:20 Αργοπορημένος Βαρουφάκης τραβά, όπως πάντα, τα φλας. Δεν έκανε δηλώσεις.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Και μερικά ενσταντανέ, όπως τα παρουσιάζει το twitter του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. H γαλάζια ομπρέλα του Αλεξάντερ Στουμπ χωράει όλους τους θεσμούς.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

14:10 Κάποιος βαστά γερά την ομπρέλα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προσέρχεται στο Eurogroup, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «είναι αδύνατον να έχουμε μια τελική εκτίμηση…»

«…θα δούμε αν υπάρχει βάση για τελικές συνομιλίες»

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

14:00 Η δήλωση της ημέρας από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:

«Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει την πρόταση της Ελλάδας»

Δεν είναι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που δηλώνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από την Πέμπτη.

Πετώντας αμένσιοτα προς κάθε κατεύθυνση, ο Σόιμπλε δεν άφησε περιθώριο παρερμηνειών: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο εκτός από την προσπάθεια πολλών να δημιουργούν προσδοκίες που δεν υποστηρίζονται από ουσία. Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις που να μπορούν να εξεταστούν σοβαρά, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε μία σύνοδο στα σοβαρά».

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

13:50 Είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία, εκτίμησε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, προσερχόμενος στο Eurogroup, προσθέτοντας πως «μένει λίγος χρόνος, όμως μένει».

Χαμηλές προσδοκίες απο τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ, Μάικλ Νούναν και από τον Φινλανδό ΥΠΟΙΚ -και μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργό της Φινλανδίας- Αλεξάντερ Στουμπ, που αμφότεροι δεν βλέπουν συμφωνία σήμερα. O Νούναν βλέπει νέο Eurogroup μέσα στη βδομάδα.

Είναι προφανές πως οι σημερινές συναντήσεις περισσότεροι αποσκοπούν σε ταπείνωση της Αθήνας. Η λύση μπορεί να περιμένει και ως το τέλος της εβδομάδας.

 

13:30 Δηλώση του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος επιβεβαιώνει…

«έχουμε μια πολύ σημαντική ημέρα μπροστά μας»

Στη μεσημεριανή ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι το υπογεγραμμένο έγγραφο που έλαβε από τον Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί μια πολύ καλή βάση για προόδο στη σημερινή σύνοδο.

 

13:30 Η Λαγκάρντ έρχεται!

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Στον απόηχο των δηλώσεων της περασμένης Πέμπτης πως «χρειαζόμαστε ενήλικες στο δωμάτιο για να επιτευχθεί συμφωνία» (μπηχτή κατά του Γιάνη Βαρουφάκη που άφησε αναπάντητη την προσβολή), η επικεφαλής του ΔΝΤ προσέρχεται με χαρακτηριστικό ύφος ενήλικα στο Justus Lipsius.

 

13:25 Bloomberg: Ο Τσίπρας ρισκάρει την υπομονή της Μέρκελ

Ποιος είχε προβλέψει, όλως τυχαίως, τις σημερινές εξελίξεις;

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μεταδίδει από χθες το βράδυ ότι η Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να προσέλθει στις Βρυξέλλες με σκληρή γραμμή.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ, «ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει πως θέλει να διατηρήσει ανέπαφο το ευρώ, ο Τσίπρας μάλλον υπερεκτιμά την προθυμία της να συμβιβαστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για την βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της καγκελαρίας.

Η σκληρότερη στάση της Μέρκελ στηρίζεται σε εκτιμήσεις της καγκελαρίας ότι η οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία από μια ελληνική χρεοκοπία θα περιορίζονταν στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αναφέρει η πηγή στο Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι η Μέρκελ θα γνωστοποιήσει τους παραπάνω υπολογισμούς στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ευρωσύνοδοι χωρίς διαρροές δεν γίνονται. Αναμένουμε τα σχετικά tweets από τους γνωστούς-άγνωστους των ανώνυμων πηγών…

 

13:20 Ολάντ σε γραμμή Μέρκελ: ἥξεις ἀφήξεις οὐκ ἐν συνόδῳ θνήξεις

Ελάχιστη ώρα χωρίζει τις Βρυξέλλες από το Παρίσι. Λίγο πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με την Γερμανίδα καγκελάριο, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους: «Εάν έχουμε μια συμφωνία απόψε θα ήταν καλύτερα, αλλά αν όχι, θα πρέπει σήμερα να βάλουμε τα θεμέλια, ώστε να μπορεί αυτή να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα την Liberation, ο Ολάντ σημείωσε ότι «oι προτάσεις του Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Τους ευσεβείς πόθους των Γάλλων είχε εκφράσει νωρίτερα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι απόψε θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.

Σημερινό πρωτοσέλιδο της Liberation: «Ελλάδα σε χρεοκοπία; Τα τρία μονοπάτια του Τσίπρα».

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

 

13:00 Άγκελα Μέρκελ: Λίγες ημέρες ακόμα για συμφωνία

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μαγδεμβούργο, η Γερμανίδα καγκελάριος γείωσε τη σημερινή σύνοδο, ισχυριζόμενη ότι χωρίς πράσινο φως από τους θεσμούς, οι αρχηγοί κρατών δεν μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση και η σημερινή συνάντηση δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα φόρουμ διαλόγου. Αλλά, όπως τόνισε…

«Υπάρχει ακόμα αρκετός καιρός μέσα στην εβδομάδα για να παρθούν αποφάσεις»

 

12:00 Δηλώσεις Τσίπρα – Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Ένας αμήχανος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

«Είναι ώρα για ουσιαστική και οικονομικά βιώσιμη λύση ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη με κοινωνική δικαιοσύνη»

 

Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού:

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τη μεσαία λαϊκή οικογένεια. Με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αρκέστηκε να πει πως…

«είχαμε πρόοδο αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει συμφωνία».

11:30 Το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες (σε ώρες Ελλάδος)

  • 11:45 Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
  • 12:00 Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και συμμετέχουν οι:
    - Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ,
    - Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία της συζήτησης θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι,
    - Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup,
  • 13:30 Έκτακτο Eurogroup, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 16:00.
  • 19:30 Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
  • 20:00 Έκτακτη σύνοδος των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης (Euro Summit) με θέμα την Ελλάδα (κτίριο Justus Lipsius).

 

11:00 Η ΕΚΤ αυξάνει τον ELA

Για τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες η ΕΚΤ προχωρά σε αύξηση του ορίου ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Την είδηση μετέδωσε πρώτο το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο τραπεζική πηγή. Oι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση 1,3-1,8 δισ. ευρώ.

 

Τί έχει προηγηθεί

Ήδη η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει  στους Θεσμούς νέα πρόταση, η οποία, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα ξημερώματα, έχει φτάσει στα χέρια της Κομισιόν και αποτελεί «καλή βάση» για τις συνομιλίες. Η πρόταση αυτή οριστικοποιήθηκε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου την Κυριακή, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ μετά από έξι περίπου ώρες.

Όπως έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για να υπάρξει θετική εξέλιξη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία σε επίπεδο θεσμών.

Αν και δεν έχουν διαρρεύσει από την πλευρά της κυβέρνησης στοιχεία της ελληνικής πρότασης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται πως «θυσιάζεται» ο μειωμένος ΦΠΑ στα , ένα από τα σημεία τριβής ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταίρους, αλλά και εντός της κυβέρνησης, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και ο ΦΠΑ στην εστίαση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ, πριν από το έκτακτο Eurogroup, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: