Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου

787: Η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια καταδικάζει τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, διατυπώνοντας το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στο Θεό και στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση.

1811: Ο Αμερικανός εφευρέτης, Τζον Στίβενς, και ο γιος του, Ρόμπερτ Λίβινγκστον Στίβενς, θέτουν σε κίνηση το πρώτο ατμοκινούμενο φέρι μπόουτ.

1822: Το Εκτελεστικό, μετά από πρόταση του Βουλευτικού, ορίζει το Μάρκο Μπότσαρη στρατηγό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σε αντικατάσταση του Γεωργίου Βαρνακιώτη, λόγω επαφών του τελευταίου με τον Ομέρ Βρυώνη που θεωρήθηκαν ύποπτες.

1822: Κοινή επιχείρηση Αλγερινών πειρατών και τουρκικών στρατευμάτων στη Μύκονο. Οι γενναίοι Μυκονιάτες, με επικεφαλής τη Μαντώ Μαυρογένους, αποκρούουν την επίθεση και τους ρίχνουν στη θάλασσα

1862: Η εν Αθήναις Επαναστατική Επιτροπή (Δημήτριος Βούλγαρης, Ρούφος Μπενιζέλος και Κωνσταντίνος Κανάρης) κηρύσσει έκπτωτο τον βασιλιά Όθωνα και τη δυναστεία του και απαγορεύει την αποβίβασή του στον Πειραιά. Να σημειωθεί ότι το βασιλικό ζεύγος επέστρεφε με πλοίο από την περιοδεία του στη χώρα).

1912: Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού) απελευθερώνει την Κοζάνη από τους Τούρκους. Την ίδια μέρα, ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης, διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης.

1916: Ο έλεγχος του Ελληνικού Ναυτικού περνάει στους Γάλλους.

1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά της Κίου η συνθήκη για την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα και καθορίστηκαν τα όρια υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη δυτική όχθη του Έβρου.

1935: Στρατιωτικός νόμος στην Ελλάδα έπειτα από κίνημα. Ο Γεώργιος Κονδύλης σχηματίζει κυβέρνηση, ενώ καταργείται με ψήφισμα της Βουλής η αβασίλευτη δημοκρατία.

1945: Ξεκινά ο Κινεζικός Εμφύλιος Πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ.

1954: Κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ, από τους Γάλλους.

1959: Στο Βατικανό, ο Πάπας αναγγέλλει ότι η μητέρα Ελισάβετ Άννα Σέτον θα είναι η πρώτη Αμερικανίδα, που θα οσιοποιηθεί από την Καθολική Εκκλησία.

1961: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρτχάιντ.

1962: Αρχίζει τη λειτουργία της κοντά στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα, το εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν».

1968: Εκτοξεύεται το «Απόλλων 7», το πρώτο αμερικανικό επανδρωμένο διαστημόπλοιο, εγκαινιάζοντας το αμερικανικό πρόγραμμα κατάκτησης της Σελήνης.

1978: Η πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία της εθνικής ποδοσφαίρου επί της Φιλανδίας με 8-1, με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια, για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών. Τα γκολ πέτυχαν οι Μαύρος (3), Δεληκάρης (2), Νικολούδης (2) και Γαλάκος.

1983: Ένοχος δωροδοκίας από την αεροδιαστημική εταιρία Λόκχιντ ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων κηρύσσεται ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Κακουέι Τανάκα.

1990: Ο Μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας, Οκτάβιο Παζ, βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1991: Αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ, από το Συμβούλιο του Κράτους, που αποφασίζει την αντικατάστασή της από άλλες υπηρεσίες.

1993: Πυροβολείται και τραυματίζεται σοβαρά στο Όσλο ο Νορβηγός εκδότης, Γουίλιαμ Νιγκάαρντ, ο εκδοτικός οίκος του οποίου μετέφρασε και εξέδωσε στη Νορβηγία τους «Σατανικούς Στίχους» του Σαλμάν Ρουσντί.

1995: Τον Οκτώβριο του 1995 το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε μία περίοδο εντάσεων και εσωκομματικών τριβών, καθώς από την Κεντρική Επιτροπή παραιτήθηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας, για να ιδρύσει αργότερα το ΔΗΚΚΙ. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής εξελέγη ο Κώστας Σκανδαλίδης, μετά την είσοδο του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήλθε στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό νοσοκομείο μετά από νέα κρίση της υγείας του.

1998: Διεξάγονται στην Ελλάδα οι πρώτες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με βάση το «Νόμο Καποδίστρια». Επανεκλέγεται με 57,2% Δήμαρχος Αθηναίων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

2002: Απεβίωσε ύστερα από τροχαίο ο σύζυγος της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, Αθανάσιος Παπαρήγας.

2003: Πραγματοποιείται με επιτυχία στη Ρώμη ο διαχωρισμός των σιαμαίων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη σε μια πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Τα πέντε μηνών κοριτσάκια, μόλις ξυπνούν από τη νάρκωση αναζητούν αμέσως το ένα το άλλο.

2003: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Τορόντο με τους τοπικούς Ράπτορς και χάνει με 100-76.

2004: Ολοκληρώνεται, έπειτα από 8 μήνες, η δίκη του ΕΛΑ. Tο Tριμελές Eφετείο Kακουργημάτων καταδίκασε κάθε έναν από τους κατηγορούμενους σε κάθειρξη 1.174 ετών έναντι 972 ετών που είχε ζητήσει στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Eλευθέριος Πατσής.

2005: Διεξάγονται ιστορικές εκλογές στη Λιβερία. Οι πολίτες συρρέουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα για την ανάδειξη προέδρου και Κοινοβουλίου στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στη χώρα μετά τον τερματισμό 14 ετών εμφύλιου πολέμου.

2006: Σιδηροδρομική τραγωδία στη Γαλλία, με πέντε νεκρούς, στα σύνορα με το Λουξεμβούργο (σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία στο Ζούφτεγκεν).

2006: Την παραίτηση της βραχύβιας δεξιάς κυβέρνησης της οποίας ηγήθηκε, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπόλανεκ, προσθέτοντας μια νέα σελίδα στην τετράμηνη πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Το κόμμα των Δημοκρατών Πολιτών καταχωρήθηκε στο βιβλίο Γκίνες ως η πιο βραχύβια κυβέρνηση στη μετακομμουνιστική εποχή της Τσεχίας και η πρώτη που καθαιρείται, καθώς δεν έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου.

Γεννήσεις

1552 - Ντμίτρι Ιβάνοβιτς τσάρεβιτς, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας

1629 - Αρμάνδος των Βουρβόνων-Κοντί, Γάλλος ευγενής

1758 - Χάινριχ Βίλχελμ Όλμπερς, Γερμανός ιατρός και αστρονόμος

1859 - Τζορτζ Χόρτον, Αμερικανός διπλωμάτης

1876 - Πολ Μασόν, Γάλλος ποδηλάτης

1884 - Έλινορ Ρούζβελτ, Αμερικανίδα πολιτικός

1885 - Φρανσουά Μωριάκ, Γάλλος συγγραφέας

1937 - Μπόμπι Τσάρλτον, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1942 - Αμιτάμπ Μπατσάν, Ινδός ηθοποιός

1945 - Ντάστι Ρόουντς (κατά κόσμον Βίρτζιλ Ράιλι Ράνελς), Αμερικανός παλαιστής

1947 - Λουκάς Παπαδήμος, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός

1956 - Νικάνορ Ντουάρτε Φρούτος, Παραγουανός πολιτικός

1959 - Σάββας Χιονίδης, Έλληνας πολιτικός

1962 - Αν Ένραϊτ, Ιρλανδή συγγραφέας

1976 - Έμιλι Ντεσανέλ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1977 - Ζερεμί Ζανό, Γάλλος ποδοσφαιριστής

1992 - Cardi B (κατά κόσμον Μπέλκαλις Μαρλένις Αλμάνζαρ), Αμερικανίδα ράπερ

Θάνατοι

965 - Μπρούνο ο Μέγας, αρχιεπίσκοπος Κολωνίας

1188 - Ροβέρτος Α’, κόμης του Ντρε

1303 - Πάπας Βονιφάτιος Η”

1347 - Λουδοβίκος Δ” της Βαυαρίας, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1531 - Ούλριχ Ζβίγγλιος, Ελβετός θρησκευτικός μεταρρυθμιστής

1633 - Πατριάρχης Μόσχας Φιλάρετος

1889 - Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, Άγγλος φυσικός

1896 - Άντον Μπρούκνερ, Αυστριακός συνθέτης

1930 - Ρόμπερτ Ντικ Γουίλσον, Αμερικανός γλωσσολόγος

1952 - Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1952 - Τζακ Κόνγουεϊ, Αμερικανός σκηνοθέτης

1956 - Παύλος Βεντουρής, Έλληνας πολιτικός

1963 - Ζαν Κοκτό, Γάλλος συγγραφέας

1988 - Αναστάσιος Τσιάρας, Έλληνας πολιτικός

1993 - Άντι Στιούαρτ, Σκωτσέζος τραγουδιστής

2005 - Ρένα Καρθαίου, Ελληνίδα ποιήτρια

2007 - Φοίβος Ταξιάρχης, Έλληνας ηθοποιός

2007 - Σρι Τσινμόι, Ινδός πνευματικός ηγέτης και ποιητής

2008 - Γεργκ Χάιντερ, Αυστριακός πολιτικός

2010 - Νικόλαος Αρτεμιάδης, Έλληνας μαθηματικός

2016 - Τεατάο Τεανάκι, πρόεδρος του Κιριμπάτι

2017 - Κλίφορντ Χάσμπαντς, γενικός κυβερνήτης των Μπαρμπέιντος

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: