Σάλος στη Βρετανία μετά τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό – «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι συνέβη», λέει ο Τζόνσον

Ο 48χρονος Γουέιν Κάζινς χρησιμοποίησε την ιδιότητα του αστυνομικού προκειμένου να σταματήσει τη νεαρή γυναίκα στον δρόμο προτού την απαγάγει, τη βιάσει και τη δολοφονήσει — Καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία και την αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ, την ώρα που αυξάνεται η οργή για τη δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό.

Ο Γουέιν Κάζινς, 48 ετών, χρησιμοποίησε την ιδιότητά του του αστυνομικού προκειμένου να σταματήσει τη νεαρή γυναίκα στον δρόμο προτού την απαγάγει, τη βιάσει και τη δολοφονήσει. Χθες, καταδικάσθηκε σε ποινή ισόβια κάθειρξης.

Η Ντικ βρίσκεται αντιμέτωπη με θύελλα επικρίσεων για τη διαχείριση και την ανταπόκρισή της στην υπόθεση και ορισμένοι βουλευτές την καλούν να παραιτηθεί.

«Ελπίζω (η υπόθεση αυτή) να μην έχει διαταράξει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες αστυνομικούς στη χώρα… που κάνουν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, φανταστική δουλειά», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν στηρίζει την αρχηγό Ντικ, εκείνος απάντησε «ναι, απόλυτα».

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν εμπιστοσύνη στην αστυνόμευση και στα όσα κάνει η αστυνομία, κι εγώ έχω, θέλω να το υπογραμμίσω αυτό».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι «ανησυχητικοί» οι ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά κατά το παρελθόν του Κάζινς, οι οποίοι πρέπει να ερευνηθούν, όπως και η συμμετοχή του σε ομάδες του WhatsApp με συναδέλφους του, η οποία διερευνάται.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι συνέβη με τις ομάδες του WhatsApp, όπου μηνύματα ανταλλάσσονταν μεταξύ αστυνομικών. Ανησυχώ», τόνισε.

Πολλές γυναίκες μοιράστηκαν τις δικές τους οδυνηρές εμπειρίες όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με άνδρες αστυνομικούς και εξέφρασαν την οργή τους για την αστυνομία, που συνεχίζει να ρίχνει το βάρος στις γυναίκες σε ό,τι αφορά την προστασία τους από αστυνομικούς.

Αξιωματικός της αστυνομίας είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι «ψαγμένες» και να μην υποκύπτουν σε μια αδικαιολόγητη σύλληψη, την ώρα που η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέστησε οι γυναίκες να κάνουν νόημα σε ένα λεωφορείο να σταματήσει εάν «δεν πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί είναι αυτοί που λένε».

«Το να λένε στις γυναίκες να αμφισβητήσουν έναν αστυνομικό ή να γνέψουν σε ένα λεωφορείο είναι ένα βήμα προτού κατηγορήσουν μια γυναίκα ότι δεν κατάφερε να αντιληφθεί τον κίνδυνο ή να ζητήσει βοήθεια, στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση από έναν αστυνομικό», έγραψε σε τουίτ η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ.

«Είναι απλό. Σταματήστε να αναμένετε από τους οδηγούς λεωφορείων να αστυνομεύουν την αστυνομία και αρχίστε να προστατεύετε τις γυναίκες».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: