Σαλμάν Ρούσντι: Μαζική καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας – Αποτελεί «κλήση αφύπνισης για την ιρανική απειλή»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη “βάναυση επίθεση” που σημειώθηκε την Παρασκευή, κατά του Βρετανοαμερικανού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος, σε δήλωσή του, χαιρετίζει τον Ρούσντι για την άρνησή του “να εκφοβιστεί ή να φιμωθεί” και είπε με τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν “μαζί με όλους τους Αμερικανούς και τους λαούς όλου του κόσμου να προσευχηθούν για την υγεία του και την ανάρρωσή του”.

Σούνακ: Κλήση αφύπνισης για την ιρανική απειλή η επίθεση στον Ρούσντι

Ο Ρίσι Σούνακ, ο ένας από τους δύο υποψήφιους που μάχονται για να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον στον θώκο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η επίθεση εναντίον του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι πρέπει να αποτελέσει κλήση αφύπνισης για την απειλή που εγείρει το Ιράν, αναφέρει η Sunday Telegraph.

Ο γεννημένος στην Ινδία λογοτέχνης, που πέρασε χρόνια ζώντας σε κρυψώνες μετά τον φετφά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν που καλούσε τους μουσουλμάνους να τον δολοφονήσουν εξαιτίας του έργου του «Οι σατανικοί στίχοι», τραυματίστηκε στον λαιμό και στον θώρακα από νεαρό οπλισμένο με μαχαίρι ενώ βρισκόταν επί σκηνής κατά τη διάρκεια διάλεξης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Έπειτα από ώρες στο χειρουργείο, ο κ. Ρούσντι παρέμενε διασωληνωμένος και αδυνατούσε να μιλήσει.

Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για την επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι. Όμως, αρκετές συντηρητικές εφημερίδες του Ιράν εξήραν και συνεχάρησαν τον δράστη.

«Το βάρβαρο μαχαίρωμα του Σαλμάν Ρούσντι θα όφειλε να γίνει κλήση αφύπνισης για τη Δύση, και η αντίδραση του Ιράν στην επίθεση ενισχύει τα επιχειρήματα για να τεθούν εκτός νόμου οι Φρουροί της Επανάστασης», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, που πρόσκειται στους Τόρις.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ελέγχουν τις ειδικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράν.

Ο κ. Σούνακ, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για να επανέλθουν όλα τα μέρη στην πλήρη τήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τόνισε πως «χρειαζόμαστε επειγόντως νέα, ενισχυμένη συμφωνία και πολύ σκληρότερες κυρώσεις, κι αν δεν εξασφαλίσουμε αποτελέσματα πρέπει να διερωτηθούμε αν το ΚΟΣΔ έχει φθάσει σε αδιέξοδο».

«Η κατάσταση στο Ιράν είναι εξαιρετικά σοβαρή κι ενόσω αντιστεκόμαστε στον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν πρέπει να αποσπαστεί η προσοχή μας», πρόσθεσε ο Ρίσι Σούνακ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: