Σάντι ντε Κορτ: Πέθανε με ευθανασία η 23χρονη που γλίτωσε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2016 στις Βρυξέλλες

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Μαρτίου 2016. Ήταν μία χειμωνιάτικη μέρα που τίποτε δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε. Δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και μία στο σταθμό Μάαλμπεκ σκορπίζουν τον θάνατο και βυθίζουν στο χάος την πόλη των Βρυξελλών.

Ο απολογισμός των τρομοκρατικών επιθέσεων — την ευθύνη των οποίων ανέλαβε ο ISIS — ήταν 32 νεκροί και περισσότεροι από 340 τραυματίες. Ωστόσο η λίστα των θυμάτων μεγάλωσε πριν λίγες μέρες μετά τον θάνατο της 23χρονης Σάντι ντε Κορτ η οποία  αν και είχε επιζήσει από την τρομοκρατική επίθεση του Ζάβεντεμ για επτά χρόνια πάλεψε με την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού χωρίς να καταφέρει να νικήσει.

Τόσο το 2018, όσο και το 2020 επιχείρησε να αυτοκτονήσει ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα έκανε αναρτήσεις στα social media που είχαν σχέση με την τραυματική της εμπειρία. Σε μία εξ’ αυτών σύμφωνα με τον βελγικό ιστότοτοπο RTBF εγραφε πως «με όλα τα φάρμακα που παίρνω, νιώθω σαν ένα φάντασμα που δεν μπορεί να νιώσει τίποτα πια. Ίσως υπήρχαν άλλες λύσεις εκτός από τα φάρμακα».

Σε ηλικία 23 ετών επέλεξε να υποβληθεί σε ευθανασία — είναι νόμιμη στο Βέλγιο — με τον θάνατό της να σημειώνεται στις 7 Μαϊου. Δύο ψυχίατροι είχαν υπογράψει το αίτημά της. Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς της Αμβέρσας ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση ωστόσο αφού ο Paul Deltenre, νευρολόγος στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο CHU Brugmann στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε ότι η απόφαση της νεαρής γυναίκας να βάλει τέλος στη ζωή της «ελήφθη πρόωρα».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο 7Sur7 η υπόθεση της 23χρονης έκλεισε αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν γίνει παραβιάσεις στη διαδικασία της ευθανασίας. «Το να ζήσει έτσι δεν ήταν επιλογή», ανέφερε σε δηλώσεις της η μητέρα της στο vrt.be. «Δεν ένιωσε ποτέ ασφαλής μετά από αυτό. Το καλοκαίρι του 2016 πήγαμε ένα ταξίδι στη Γαλλία, αλλά η Σάντι δεν βγήκε από το ξενοδοχείο. Δεν ήθελε να πάει πουθενά όπου βρίσκονταν άλλοι άνθρωποι, από φόβο. Είχε επίσης τακτικές κρίσεις πανικού, από τις οποίες δεν απαλλάχθηκε ποτέ», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των φερόμενων δραστών για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, θα συνεχιστεί στις 14 Νοεμβρίου. Περίπου 370 άτομα θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: