Ρουμανία: Αγοράζει 32 μεταχειρισμένα F-16 από τη Νορβηγία

Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 454 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 354 εκατ. ευρώ στη Νορβηγία για τις δύο μοίρες μαχητικών και 100 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ για υλικοτεχνική υποστήριξη και ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για το εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας πρόκειται να αγοράσει 32 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Νορβηγία, σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες Πέμπτη.

Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν με εγγύηση λειτουργίας τουλάχιστον 10 ετών, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την απόκτηση αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας.

Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 454 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 354 εκατ. ευρώ στη Νορβηγία για τις δύο μοίρες μαχητικών και 100 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ για υλικοτεχνική υποστήριξη και ειδικό εξοπλισμό που απαιτείται για το εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών.

Τα συγκεκριμένα F-16 υπηρέτησαν την αεροπορική άμυνα της Νορβηγίας για περισσότερα από 40 χρόνια προτού αντικατασταθούν από F-35 στις αρχές του έτους.

Επί του παρόντος, η ρουμανική πολεμική αεροπορία διαθέτει 17 μαχητικά F-16 που αγοράστηκαν από την Πορτογαλία το 2016, ενώ το 2023 αναμένεται να αποσύρει τα εναπομείναντα 20 πεπαλαιωμένα MiG-21 LanceR.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι η χώρα του θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2% που είναι σήμερα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: