Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να προκαλέσουν μπλακ άουτ στην Ουκρανία

Η ομάδα Sandworm χρησιμοποίησε κακόβουλο λογισμικό για να κατεβάσει τους διακόπτες στο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά και για να εμποδίσει την αποκατάσταση της ζημιάς

Πίσω από τον πόλεμο στα μέτωπα συνεχίζεται αμείωτος και ένας πόλεμος στο κυβερνοδιάστημα με στόχο τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.

Ρώσοι χάκερ εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα επίθεση κατά του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας, ανέφερε την Τρίτη η αρμόδια αρχή για την απόκρουση επιθέσεων αυτού του τύπου.

Μια ομάδα χάκερ, που είναι γνωστή ως Sandworm, επιτέθηκε στα συστήματα της Ουκρανίας με λογισμικό το οποίο σβήνει ή καταστρέφει δεδομένα. Στόχος ήταν το σύστημα που ρυθμίζει τους υποσταθμούς υψηλής τάσης, άρα η πρόκληση ενός μπλακ άουτ.

Οπως έγινε γνωστό η επίθεση έγινε σε δύο κύματα. Το πρώτο πριν από τον Φεβρουάριο (οπότε και άρχισε η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων) ενώ το δεύτερο ήταν προγραμματισμένο για τις 8 Απριλίου, αλλά οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να το εξουδετερώσουν.

Το κακόβουλο λογισμικό ήταν μια παραλλαγή του προγράμματος που είχε προκαλέσει μπλακ άουτ στο Κίεβο το 2016, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Συνοδευόταν από λογισμικό που θα καθυστερούσε την επαναφορά του δικτύου. Το πρώτο, δηλαδή, θα κατέβαζε τους διακόπτες και το δεύτερο θα φρόντιζε να μείνουν κατεβασμένοι.

Η ομάδα των χάκερ, σημειώνει ο Guardian, συνδέεται με κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Ρωσία, αν και η Μόσχα συστηματικά αρνείται τις κατηγορίες ότι επιτίθεται ηλεκτρονικά στην Ουκρανία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: