Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Συμφωνία των Πρεσπών αγνοεί την άποψη των Ελλήνων πολιτών

Την εκτίμηση της Μόσχας ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών μετέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «προωθείται, αγνοώντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν τίθεται καν σε συζήτηση ένα δημοψήφισμα για ένα θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».

Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η θέση της Ρωσίας πάνω στο ζήτημα «παραμένει αμετάβλητη».

«Πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναλυτικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής:

«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό έχει συμβεί κατά παράβαση της μακεδονικής νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται.

Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις αποδεικνύουν τη βαθειά πόλωση της κοινωνίας. Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει την βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη μακροχρόνια επίλυση του ονοματολογικού

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος είναι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν την εκρηκτική κατάσταση, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα, η Συμφωνία των Πρεσπών προωθείται, παραβλέποντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν τίθεται καν σε συζήτηση ένα δημοψήφισμα για ένα θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα.

Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάνω στο πρόβλημα ονόματος παραμένει αμετάβλητη: Πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου. Εκτιμούμε ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845».

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: