Ρωσικό σκάφος στις ΗΠΑ για να παραλάβει Ρώσους διπλωμάτες

Πρόκειται για τα 12 μέλη της ρωσικής διπλωματικής στον ΟΗΕ που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας

Ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε χθες Σάββατο στις ΗΠΑ για να παραλάβει τα δώδεκα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ που κατηγορήθηκαν από την Ουάσινγκτον για «κατασκοπεία» και διατάχθηκε η απέλασή τους, ενημέρωσαν οι αρχές.

Οι ΗΠΑ έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους σε όλα τα ρωσικά αεροσκάφη μετά την εισβολή που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως αεροσκάφος Ιλιούσιν IL-96 προσγειώθηκε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flight Aware, που παρακολουθεί την αεροπορική κίνηση.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως ώστε (να πάει στη χώρα) το αεροσκάφος αυτό που ναυλώθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η αποχώρηση των διπλωματών της ρωσικής αποστολής» στα Ηνωμένα Έθνη, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έγκριση δόθηκε κατ’ «εξαίρεση», ώστε να εξασφαλιστεί η αποχώρηση των διπλωματών και των οικογενειών τους «την ημερομηνία που επιβλήθηκε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως προχωρούν στην απέλαση «12 πρακτόρων» των ρωσικών πληροφοριών στη ρωσική αποστολή, που «καταχράστηκαν» το διπλωματικό καθεστώς τους στη χώρα επιδιδόμενοι «σε κατασκοπευτική δραστηριότητα».

Την επομένη, για τον ίδιο λόγο, διέταξε την αποχώρηση από τη χώρα πριν από την 7η Μαρτίου ρώσου πολίτη που εργαζόταν στη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, κατήγγειλε το «εχθρικό» διάβημα αυτό της Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας του.

Η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ μετρά περίπου εκατό μέλη, σύμφωνα με ρωσική διπλωματική πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: