Ρωσία: Τεράστιες ουρές στα σύνορα με τη Γεωργία – Περιορισμοί στον αριθμό αυτοκινήτων

Συνεχίζεται το μαζικό κύμα φυγής από τη Ρωσία. Η Βόρεια Οσετία επέβαλε περιορισμούς στον αριθμό των αυτοκινήτων που φτάνουν εκεί από άλλες περιοχές της Ρωσίας, καθώς η έξοδος ανδρών σε ηλικία στράτευσης οδήγησε σε μια ουρά 3.000 οχημάτων στη μεθοριακή διάβαση Βέρχνι Λαρς, με τη Γεωργία.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Οσετίας Σεργκέι Μενιάιλο είπε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού 20.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα μέσα σε διάστημα δύο ημερών και πολλοί ακόμη περιμένουν στην ουρά. «Δεν θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την τάξη και την ασφάλεια αν αυτή η ροή συνεχίσει να αυξάνεται», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Telegram.

Ο Μενιάιλο είπε ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για τους μονίμους κατοίκους, τους τουρίστες ή τα οχήματα που έρχονται στη Ρωσία από τη Γεωργία ή την αποσχισθείσα Νότια Οσετία.

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες σε ηλικία στράτευσης προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση, την περασμένη εβδομάδα. Η Γεωργία, που επιτρέπει στους Ρώσους πολίτες να παραμείνουν στο έδαφός της για έναν χρόνο χωρίς να διαθέτουν βίζα, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στη Γεωργία και η ορεινή μεθοριακή διάβαση του Βέρχνι Λαρς είναι η μοναδική εν λειτουργία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αφίξεις σε αριθμούς 

Την Τρίτη, οι αρχές της Βόρειας Οσετίας ανακοίνωσαν ότι συστήνουν ένα προσωρινό στρατολογικό γραφείο στο Βέρχνι Λαρς, το οποίο θα εκδίδει φύλλα πορείας στους εφέδρους για τους οποίους απαγορεύεται η έξοδος από τη Ρωσία με βάση την εντολή επιστράτευσης.
Οι αφίξεις Ρώσων στην Γεωργία έχουν σχεδόν διπλασιασθεί και φθάνουν στις 10.000 ημερησίως, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας.

«Ο αριθμός έχει αυξηθεί σε περίπου 10.000 ημερησίως. Για παράδειγμα, ήταν 11.200 την Κυριακή και λιγότερο από 10.000 την Δευτέρα», έναντι 5.000-6.000 πριν από την κήρυξη της επιστράτευσης στην Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στα σύνορα της Γεωργίας, οι αρχές της ρωσικής περιοχής της Βόρειας Οσετίας παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι τεταμένη στο συνοριακό πέρασμα του Βέρχνι Λαρς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Οσετίας ανακοίνωσε την προσεχή εγκατάσταση στρατιωτικής υπηρεσίας επιστράτευσης στην μεθόριο ώστε να επιστρατεύονται οι έφεδροι που αποπειρώνται να διαφύγουν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καζακστάν στην κεντρική Ασία ανακοίνωσε ότι περί τους 98.000 Ρώσοι πολίτες έχουν φθάσει στη χώρα από τις 21 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να δώσει αριθμητικά στοιχεία για τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: