Ρωσία: Οι κυρώσεις που εξετάζουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία

Στις ρωσικές τράπεζες που θα στοχοθετηθούν ενδέχεται να περιλαμβάνονται οι VTB και Sberbank, οι δύο μεγαλύτερες στη Ρωσία — Όχι στον αποκλεισμό της Μόσχας από το σύστημα Swift

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οριστικοποιούν μια ευρεία δέσμη κυρώσεων που θα επιβληθεί στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία και η οποία στοχοθετεί μεγάλες ρωσικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη Μόσχα από το σύστημα Swift, σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Οι κυρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν επίσης ελέγχους στις εξαγωγές εξαρτημάτων που κατασκευάζει η Ρωσία για τον τεχνολογικό και τον αμυντικό τομέα. Επίσης, θα επιβληθούν κυρώσεις σε συγκεκριμένους Ρώσους ολιγάρχες, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι στις ρωσικές τράπεζες που θα στοχοθετηθούν ενδέχεται να περιλαμβάνονται οι VTB και Sberbank, οι δύο μεγαλύτερες στη Ρωσία. Και στις δύο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητά τους να συγκεντρώνουν κεφάλαια στις ΗΠΑ. Οι ευρύτερες κυρώσεις τώρα όμως θα είχαν σημαντικότερες συνέπειες. Ενδέχεται πάντως να συνοδεύονται από ορισμένες περιόδους χαλάρωσης και κάποιες εξαιρέσεις, ώστε να περιοριστεί η ζημία στις αμερικανικές και συμμαχικές εταιρείες.

Ο πλήρης αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα Swift δεν είναι υπό συζήτηση, αφού ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν σημαντικές αντιρρήσεις καθώς φοβούνται ότι δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών δανείων που έχουν στη Ρωσία θα μείνουν απλήρωτα.

«Ο στόχος είναι να σχεδιαστούν κυρώσεις που θα έπλητταν πραγματικά τους Ρώσους, αποφεύγοντας τις παράπλευρες ζημίες σε εκείνους που θα τις επιβάλουν, καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα έπλητταν σκληρότερα την Ευρώπη», είπε η μία από τις πηγές.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: