Ρωσία: Η Μόσχα απαντά στην Ουάσινγκτον για τον αντιδορυφορικό πύραυλο

Χθες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προχώρησε σε «επικίνδυνη και ανεύθυνη»  εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου  — «Αυτή η δοκιμή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περί τα 1.500 διαστημικά συντρίμμια», που απειλούν τον ISS, τόνισε ο Μπλίνκεν

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έδωσε την διαβεβαίωση ότι «η ασφάλεια του πληρώματος» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποτελεί «κύρια προτεραιότητά της», απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες προχώρησε σε εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου θέτοντας σε κίνδυνο το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Μόνο οι κοινές προσπάθειες όλων των διαστημικών δυνάμεων μπορούν να διασφαλίσουν μία συνύπαρξη κατά το δυνατόν ασφαλή και τις επιχειρήσεις στον διαστημικό τομέα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Roscosmos, η οποία δεν απαντά ωστόσο στις αμερικανικές αιτιάσεις.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες την Ρωσία ότι προχώρησε σε εκτόξευση αντιδορυφορικού πυραύλου «επικίνδυνη και ανεύθυνη», σε μία επίδειξη ισχύος που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την απειλή της ασφάλεια των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το περιστατικό αναζωπυρώνει τους φόβους για την μετατροπή του διαστήματος σε πεδίο μάχης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

Χθες, η Ρωσία προχώρησε κατά ανεύθυνο τρόπο σε καταστροφική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου κατά ενός από τους δικούς της δορυφόρους, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

«Αυτή η δοκιμή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περί τα 1.500 διαστημικά συντρίμμια και πιθανότατα θα προκαλέσει χιλιάδες μικρότερα κομμάτια διαστημικών θραυσμάτων», αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Ο Σταθμός περνά «κοντά ή μέσα από το νέφος των συντριμμιών κάθε 90 λεπτά», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Nasa.

Κατά την δεύτερη ή τρίτη διέλευση την περασμένη νύκτα οι επτά αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατέφυγαν στα σκάφη τους, έτοιμοι για επείγουσα απομάκρυνση.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτήν την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική ενέργεια», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Nasa Μπιλ Νέλσον. «Είναι αδιανόητο η Ρωσία να θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους αμερικανούς αστροναύτες και τους διεθνείς εταίρους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά και τους ίδιους τους δικούς της κοσμοναύτες».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: