Ρίσι Σούνακ: Θερμό «καλοσώρισμα» από τις αγορές στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Με την ακρόασή του από τον βασιλιά Κάρολο ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του την Τρίτη (25/10) ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. Φρόντισε, μάλιστα, από την πρώτη ημέρα να προειδοποιήσει τους συνεργάτες του ότι οφείλουν να «τρέξουν». Όχι μόνο επειδή η υπομονή των πολιτών έχει προ πολλού εξαντληθεί, αλλά και γιατί πράγματι η βρετανική οικονομία διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ο πρώην υπουργος οικονομικών και και σημερινός πρωθυπουργός είχε εξαρχής διαφωνήσει με την προκάτοχό του και είχε σταθεί απέναντι από τις οικονομικές προσπαθείς της, χαρακτηρίζοντας της ως καταστροφικές.

Ίσως, μάλιστα, κάποιοι να θυμούνται ότι είχε περιγράψει τα σχέδιά της ως «παραμύθια», ενώ μέχρι τις τελευταίες ημέρες του αγώνα του για την πρωθυπουργία επέμενε ότι «δεν μπορούσε να δει» πώς οι φοροαπαλλαγές της θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τις δαπάνες που πρότεινε.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη του ομιλία στην οποία δεσμεύθηκε «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βρετανική πολιτική και να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών», αναφέρθηκε σε «μη εσκεμμένα λάθη» της κυβέρνησης Τρας.


Σχετικά με τη νεα σύνθεση της κυβέρνησης του, ο νέος πρωθυπουργός κρατάει τον Τζέρεμι Χαντ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για τον πολιτικό που αντικατέστησε τον Κουάσι Κουάρτενγκ στη θέση προ 11 ημερών και έχει επιφορτιστεί με το έργο παρουσίασης του κρίσιμου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλάνου την προσεχή Δευτέρα.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ θα είναι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης. Στο παρελθόν είχε και τα δύο πόστα, ενώ θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του Σούνακ. Ο Τζέιμς Κλέβερλι θα είναι υπουργός Εξωτερικών και ο Μπεν Γουάλας υπουργός Άμυνας. Η Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας επιστρέφει στο υπουργείο Εσωτερικών — επιλογή που έχει, πάντως, προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Γκραντ Σαπς αναλαμβάνει το υπουργείο Επιχειρηματικότητας. Ο Στιβ Μπάρκλεϊ, πρώην προσωπάρχης του Μπόρις Τζόνσον, διορίστηκε υπουργός Υγείας. Υπουργός Πολιτισμού παραμένει η Μισέλ Ντόνελαν ενώ υπουργός Περιβάλλοντος αναλαμβάνει η Τερέζ Κόφι και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Μελ Στράιντ. Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει ο Κρις Χίτον-Χάρις και υπουργός Σκωτίας ο Άλιστερ Τζακ.


Το υπουργικό συμβούλιο του νέου πρωθυπουργού απαρτίζεται από τους υπουργούς τόσο της κυβέρνησης Τζόνσον όσο και της κυβέρνησης Τρας. Το κόμμα των Εργατικών το πρόσeξε και δεν το άφησε ασχολίαστο. «Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να μην επιστρέφει, επιστρέφει όμως το υπουργικό του συμβούλιο», σχολίασε στο BBC για την νέα κυβέρνηση ο βουλευτής των Συντηρητικών Χιου Μέριμαν. «Είναι προφανές», είπε ότι «ο Ρίσι Σούνακ θέλει να δώσει μια εντύπωση ηρεμίας και σταθερότητας και να διαμηνύσει ότι θα διαχειριστεί την κυβέρνηση σαν επικεφαλής επιχείρησης δίχως άλλες αναταράξεις».

Μετά από τόσες αναταραχές, ο Σούνακ θα επιχειρήσει να επαναφέρει τη νηνεμία και στις αγορές. Η λίρα συνέχισε την ανοδική της πορεία. Η αγορά βρετανικών ομολόγων «καλωσόρισε» το νέο πρωθυπουργό με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 30 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 3,75%. Παρόλα αυτά, οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Σουνακ δεν θα έχει σχεδόν κανένα περιθώριο να κάνει τολμηρές επιλογές, για να μην διακινδυνεύσει την οργή των αγορών.

Να θυμίσουμε ότι η βρετανική στερλίνα είπε καταγράψει σημαντικές απώλειες μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: