Reuters: Η Αθήνα εξετάζει έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο

Αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο της πρώτης της εξόδου στις αγορές ομολόγων τα τελευταία τρία χρόνια τον Ιούλιο, εάν συγκεκριμενοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ίδια πηγή, που έχει γνώση του σχεδίου, ανέφερε ότι η Αθήνα θέλει να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών για ελληνικά ομόλογα πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με δύο εκδόσεις χρέους έγινε το 2014.

«Εξετάζουμε την ανταλλαγή ενός πενταετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε το 2014 με ένα νέο πενταετές ομόλογο και ίσως την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν αυτής της έκδοσης» δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου του 2014 είχαν αντληθεί 3 δισ. ευρώ.

Ο Έλληνας αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι η κίνηση εξαρτάται από το εάν οι δανειστές θα συγκεκριμενοποιήσουν το πώς το ελληνικό χρέος, που φτάνει 179% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, θα γίνει βιώσιμο.

Άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια δεύτερη έκδοση ομολόγου θα μπορούσε να ακολουθήσει στο τέλος του 2017, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου, η έκδοση θα αναβληθεί για το φθινόπωρο, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, τρεις βασικοί διαπραγματευτές του Λονδίνου επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: