Red Bull: Πέθανε στα 78 ο συνιδρυτής και «ψυχή» της ομάδας Formula 1, Ντίτριχ Μάτεσιτς

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο συνιδιοκτήτης της Red Bull, Νίτριχ Μάτεσιτς, μια σημαντική παγκόσμια επιχειρηματική προσωπικότητα λόγω της αυτοκρατορίας του στα ενεργειακά ποτά και της ενεργής εμπλοκής του στη Formula 1.

Ο Αυστριακός επιχειρηματίας ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη δημιουργία της μάρκας που έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ενεργειακών ποτών.

Ο Μάτεσιτς αξιοποίησε σημαντικό μέρος της περιουσίας που δημιουργήθηκε από τη Red Bull για να δημιουργήσει την ομώνυμη της Formula 1, που έγινε μια από τις κορυφαίες δυνάμεις του μηχανοκίνηοτυ αθλητισμού. Ο θάνατός του, πάντως, δεν θεωρείται ότι απειλεί το μέλλον της Red Bull ή της «αδελφής» της ομάδας, Alpha Tauri.


Red Bull made in… Ταϊλάνδη

Ο Αυστριακός ξεκίνησε σαν πωλητής για τον κολοσσό καταναλωτικών αγαθών, Procter & Gamble όταν ανακάλυψε το Krating Daeng, το ποτό που θα γινόταν αργότερα το πασίγνωστο Red Bull, στα ταξίδια που έκανε στην Ταϊλάνδη.

Το 1984 ίδρυσε τη Red Bull μαζί με τον τον Ταϊλανδό Τσαλέο Γιουβίντια (τον άνθρωπο που είχε δημιουργήσει το ποτό Krating Daeng), και λάνσαρε το εμπορικό σήμα «Red Bull» το 1987, μετατρέποντάς το τελικά στο μεγαλύτερο ενεργειακό ποτό στον κόσμο και αποκομίζοντας ο ίδιος μια περιουσία που υπολογίζεται σε 25 δισ. δολάρια.

Συνδέθηκε με ακραία σπορ και τη Formula 1

Στη συνέχεια, ξεκίνησε να συνδέει τη μάρκα με ακραία αθλήματα, όπως το σερφ, η κατάδυση από γκρεμούς, τα χειμερινά αθλήματα και η ορεινή ποδηλασία, ενώ η Red Bull συμμετείχε ως χορηγός σε πολλά από αυτά.


Η εμπλοκή του στην F1 ξεκίνησε με την ομάδα Sauber με έδρα την Ελβετία, της οποίας η Red Bull έγινε μέτοχος κατά 60%, πριν οι δύο εταιρείες χωρίσουν μετά από μια διαμάχη για την επιλογή οδηγών — η Sauber υπέγραψε τον άπειρο Φινλανδό Κίμι Ραϊκόνεν για την πρώτη του σεζόν το 2001, ενώ ο Μάτεσιτς ήθελε να επιλέξει τον «προστατευόμενο½ της Red Bull, Ενρίκε Μπερνόλντι.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: