Ράμα: Ελλάδα και Αλβανία θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας», μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.

«Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης. Είναι πολύ φυσικό με κάποιο τρόπο οι ηγεσίες των δύο χωρών να φτάσουν το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, αναφέροντας μάλιστα τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία».

Παράλληλα, ο Έντι Ράμα εξήρε τη «θαρραλέα και με όραμα ηγεσία» του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ και όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, πρώτιστα και κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας». Ακόμη τόνισε ότι οι δύο ηγέτες ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο, αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες για τη συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε: «Ασφαλώς οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν αντιδράσεις, αλλά συγχρόνως οι αντιδράσεις δείχνουν ότι αυτή υπήρξε μια πολύ θαρραλέα απόφαση που θα αποβεί σε όφελος και της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και των Βαλκανίων».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου και τη Διαδικασία του Βερολίνου, είπε ότι είναι μια σημαντική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και συνεχίζεται με καλό ρυθμό. «Βοηθά σημαντικά να μας κρατήσει όλους μαζί και να μας κάνει να κινηθούμε μαζί. Ασφαλώς, συμβαίνει μια εποχή που τα πράγματα στην Ευρώπη δεν είναι τόσο καλά, οπότε φαίνεται σαν μια βαλκανική κατάρα. Κάποτε όταν η Ευρώπη πήγαινε καλά, εμείς χειροτερεύαμε. Τώρα βελτιωνόμαστε εμείς και χειροτερεύει η Ευρώπη», τόνισε.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: