Rally Dakar 2023 : Νίκησε ο  Nasser Al-Attiyah αλλά αποθεώθηκε ο Sebastien Loeb

Αυλαία σήμερα στο Rally Dakar 2023. Το δίδυμο Nasser Al-Attiyah-Matthieu Baumel κέρδισε τον  πιο δύσκολο αγώνα των τελευταίων ετών και ανέβασε στην πρώτη θέση της ράμπας του τερματισμού το Toyota Hilux T1+. Οι φετινοί θριαμβευτές του αγώνα κέρδισε για 2η συνεχόμενη χρονιά το Rally Dakar.Τώρα ο Nasser Al-Attiyah έφτασε σε σύνολο τις 5 νίκες στο Rally Dakar. Το ρεκόρ με 8 νίκες κατέχει ο Stephane Peterhansel.

Ο 9 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC Sebastien Loeb με συνοδηγό τον Fabian Lurquin τερμάτισαν στη 2η θέση της γενικής κατάταξης. Οι Sebastien Loeb-Fabian Lurquin στο πρώτο σκέλος του Dakar είχαν απανωτές ατυχίες και καθυστερήσεις με κλαταρισμένα λάστιχα και όχι μόνο.

Όμως στο δεύτερο σκέλος το γαλλικό δίδυμο έκανε ένα σερί 6 ημερών με έξι νίκες (επτά νίκες στο σύνολο) και κέρδισε τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων στον τερματισμό. Δικαιολογημένα αποθεώθηκαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Εάν ο Loeb έκανε τους εκπληκτικούς χρόνους και στο πρώτο σκέλος του αγώνα είναι σίγουρο ότι το Hunter T1+ θα ανέβαινε στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε το δεύτερο πλήρωμα της Toyota Lucas Morales-Timo Gottschalk και αυτό με Hilux T1+

Το 45ο Rally Dakar φέτος περιλάμβανε 14 ειδικές διαδρομές και 4.609 δύσκολα αγωνιστικά χιλιόμετρα. Ο αγώνας διεξήχθη στις αφιλόξενες εκτάσεις της Σαουδικής Αραβίας και είχε πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η εγκατάλειψη των Carlos Sainz-Lucas Cruz και Stephane Peterhansel-Edouard Boulanger .

Παρά το γεγονός ότι το RS Q e-tron, είχε την ταχύτητα για το συγκεκριμένο αγώνα, «λύγισε» και άφησε εκτός μάχης δυο μεγάλους οδηγούς. Οι μόνοι που ολοκλήρωσαν τον αγώνα αλλά εκτός δεκάδες ήταν οι Mattias Ekstrom-Emil Bergkvist. Τερμάτισαν στην 13η θέση της γενικής κατάταξης.

Δύο άλλα Toyota βρέθηκαν στην 4η και 5η θέση. Οι Giniel de Villiers-Dennis Murphy (Toyota Hilux T1+) τερμάτισαν στην 4η θέση και στην 5η τερμάτισαν οι Henk Lategan-Brett Cummings (Toyota Hilux T1+).

Στα Quads, νικητής του αγώνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν o Alexandre Giroud (Yamaha Raptor 700).

Στα Lightweight Prototype,νικητές αναδείχθηκαν οι Austin Jones-Gustavo Gugelmin (Red Bull Off-Road Jr Team USA by BFG).

Στα SSV, κέρδισαν οι Eryk Goczal-Oriol Mena (Energylandia Rally Team).

Στα φορτηγά τερμάτισαν πρώτοι οι Janus Van Kasteren-Darek Rodewald-Marcel Snijders ( Iveco)

Στo Classic Dakar, νικητές αναδείχθηκαν οι Urbano Alfonso Gherardo Clerici-Nicola Alesio Colombo (Nissan Terrano).

Στις μοτοσυκλέτες

Ο Kevin Benavides γίνεται ο πρώτος αναβάτης που κερδίζει το Dakar για δύο διαφορετικούς κατασκευαστές μοτοσυκλετών στη σύγχρονη εποχή των 450. Ξεκίνησε από το μηδέν και κέρδισε το δύσκολο αγώνα.

Στον τερματισμό ο μεγάλος νικητής είπε:  “Απλά ξεκίνησα από το μηδέν και προσπάθησα να μην σκέφτομαι τίποτα, απλώς να βάλω βενζίνη για 138 χιλιόμετρα. Δεν ήταν εύκολο, υπήρχε πολλή λάσπη και έβαλαν επίσης μερικά δύσκολα σημεία πλοήγησης εκεί μέσα, τα σημεία ελέγχου ήταν τόσο μικρά που δύο φορές χρειάστηκε να επιστρέψω και έχασα λίγο χρόνο.

Για μένα το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να είμαι ο πρώτος αναβάτης που κερδίζει το Dakar με δύο διαφορετικούς κατασκευαστές”.

 

 

Rally Dakar 2023 : Νίκησε ο  Nasser Al-Attiyah αλλά αποθεώθηκε ο Sebastien Loeb gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: