Πύρρειος νίκη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή

Πύρρειος νίκη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή

Πύρρειος νίκη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή

Με επικράτηση των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα αλλά και ενισχυμένες τις δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ζητούν τήρηση των κόκκινων γραμμών στο ακέραιο απέναντι στους δανειστές έκλεισε τις εργασίες της η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με οριακή πλειοψηφία 11 ψήφων και με ποσοστά 56% έναντι 44% καταψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία ζητούσε στάση πληρωμών προς τους δανειστές και άφηνε ανοιχτή ακόμα και την έξοδο από τη νομισματική ένωση του , σε περίπτωση που οι δανειστές συνεχίσουν να πιέζουν για πλήρη υποχώρηση – υποταγή της κυβέρνησης.

Στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης τονίζεται -με την πάγια αριστερή φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ- ότι η δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία και επισημαίνεται ότι τέσσερις μήνες τώρα αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα.

Ουσιαστικά η πολιτική απόφαση η οποία υπεγράφη περιορίζει το εύρος των κινήσεων και των υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, ως δικλείδα ασφαλείαςτου κόμματος και των διαφωνούντων με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην πολιτική απόφαση, το ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση, δείχνοντας έτσι την πρόθεση του Μαξίμου να υπαναχωρήσει σε συγκεκριμένα θέματα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα σημειώνεται ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.

Για μία ακόμη φορά αποτυπώνονται στην πολιτική απόφαση τα αποδεκτά χαρακτηριστικά της συμφωνίας που είναι χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κόκκινες γραμμές σε περικοπές μισθών και συντάξεων, αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και σημαντικό αναπτυξιακό – επενδυτικό πακέτο. Επιπλέον αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Στο κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής είναι εμφανής η ενίσχυση των σκληρών εσωκομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφήνεται – πιο ήπια βέβαια – ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο ρήξης και παύσης πληρωμών. Αν συνεχιστεί η πιστωτική και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημεία, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και κατά των μιντιακών συμφερόντων, τα οποία κατακεραύνωσε ο Αλέξης στην εναρκτήρια ομιλία του το Σάββατο, κάνοντας λόγο για ολιγαρχία που ευνοήθηκε και ισχυροποιήθηκε την τελευταία 25ετία, και που είδε την εξουσία της να αυξάνεται κατακόρυφα με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της μνημονιακής πενταετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τρείς ακόμη τροπολογίες που κατέθεσε ο Ανδρέας Καρίτζης που επί της ουσίας ζητούσε την αποχώρηση της κυβέρνησης από το Brussels Group,συνέχιση των διαπραγματεύσεων μόνο σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και αν είναι αναγκαία την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: