Πυρηνική δοκιμή ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα!

Την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας για ακόμη μία φορά τη διεθνή κατακραυγή. «Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών» μετέδωσε ο κρατικός σταθμός της χώρας.

Σημειώνεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην πυρηνική δραστηριότητα της Πιονγιάνγκ. Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας -η τέταρτη κατά σειρά- έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία θα δώσει μία αυστηρή απάντηση στη σημερινή πρόκληση της Βόρειας Κορέας, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε και χαρακτήρισε τη δοκιμή ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το Τόκιο δεν πρόκειται να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών. To απόγευμα, στις 6.00 ώρα Ελλάδας, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση.

«Η ενέργεια της Πιόνγιανγκ συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε στο Reuters, ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, προσθέτοντας ότι «συνιστά σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Την πυρηνική δοκιμή της Πιόνγιανγκ καταδίκασε και η Ρωσία, η οποία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της» για τις ενέργειες του βορειοκορεατικού καθεστώτος. «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει διατάξει την ενδελεχή εξέταση όλων των ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και των σεισμολογικών, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ε.Ε.: Κίνδυνος για την ασφάλεια και την ειρήνη

Η διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής εκ μέρους της Βόρειας Κορέας συνιστά «τεράστια παραβίαση» των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας σχετικά με την παραγωγή πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Εάν επιβεβαιωθεί η πυρηνική δοκιμή, τότε θα πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ σχετικά με τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων» πρόσθεσε η Μογκερίνι και έκανε λόγο για «απειλή της ειρήνης και της ασφάλειας ολόκληρης της βορειοανατολικής Ασίας».

Δεν επιβεβαιώνει η Ουάσιγκτον

Να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας σχετικά με τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου αδυνατούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στην περιοχή και θα απαντήσουν όπως αρμόζει, σε οποιεσδήποτε προκλήσεις.

ΝΑΤΟ: Να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Την αναγκαιότητα τερματισμού του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας επανέλαβε το ΝΑΤΟ, καταδικάζοντας τη σημερινή δοκιμή βόμβας υδρογόνου εκ μέρους της Πιόνγιανγκ. «Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Τζενς Στόλτενμπεργκ και κάλεσε το καθεστώς της Πιόνγιανγκ να συμμετάσχει με «αξιόπιστο και αυθεντικό» τρόπο στις συζητήσεις για την παγκόσμια από-πυρηνικοποίηση.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: