Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία κλείνει την χρονιά με μία βαριά ουσιαστική αλλά και συμβολική ήττα καθώς αναγκάστηκε να αποσύρρει άρον-άρον το παράλληλο πρόγραμμα που είχε κάνει σημαία της όλο το προηγούμενο διάστημα μετά από το τελεσίγραφο των δανειστών. 

Παράλληλα δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας της τελευταίες ημέρες χτυπούν καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη της Pro-Rata για την Εφημερίδα των Συντακτών δείχνει ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι μόλις μία ποσοστιαία μονάδα 20% έναντι 19% παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και τρεις μήνες είναι βυθισμένο στα εσωτερικά του προβλήματα και ουσιαστικά είναι χωρίς πρόεδρο. Η δεύτερη είναι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ και δείχνει ότι η κοινωνία σε ποσοστό πάνω από 80% δηλώνει απογοητευμένη, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι σε λάθος δρόμο, σημαντικό ποσοστό των πολιτών αμφιβάλλει για το αν περάσει τις δυσκολίες με το ασφαλιστικό και επίσης ένα σημαντικό ποσοστό τάσσεται υπέρ της οικουμενικής κυβέρνησης. 

Το κλίμα αυτό αντανακλάται και στις διαθέσεις των στελεχών της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτική η απροθυμία που έδειξαν οι βουλευτές να υπερασπιστούν στην Βουλή το νομοσχέδιο για την δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων. Παρότι τα μέτρα πέρασαν δίχως απώλειες, η κατήφεια ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα ενώ υπουργός της κυβέρνηση έλεγε: “μόνο τα μισά από τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα υπόλοιπα και ίσως ακόμη πιο δύσκολα είναι μπροστά”. 

Η κυβέρνηση δεν θα έχει μόνο να περάσει το δύσκολο ασφαλιστικό και το αγροτικό αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες των ρυθμίσεων που ήδη έχει περάσει στο θέμα των κόκκινων δανείων καθώς θα αρχίσουν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις. 

Σε αυτή την ατμόσφαιρα έρχονται να προστεθούν και οι σκιές στις σχέσεις των δύο κόμματων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν είναι μόνο ότι οι ΑΝΕΛ καταφήφισαν το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης αλλά γενικότερα από την στιγμή που τα δύο κόμματα εφαρμόζουν το μνημόνιο εκλείπει η αντιμνημονιακή βάση της σύμπλευσης ενός αριστερού με ένα δεξιό συντηρητικό στα κοινωνικά θέματα κόμμα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατασκευάσει τον εσωτερικό εχθρό, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που τον αποκαλεί τρόικα εσωτερικού και που “συνεργάζεται με το κουαρτέτο των θεσμών”, αποσκοπεί στο να προκαλέσει την συσπείρωση των κυβερνητικών δυνάμεων. 

Παρά την άτακτη υποχώρηση μετά το τελεσίγραφο των δανειστών ότι εάν δεν αποσύρει το παράλληλο πρόγραμμα δεν θα εγκριθεί η δόση του ενός δις, η κυβέρνηση επιμένει ότι ευθύνεται η αντιπολίτευση και δηλώνει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ξανά μετά τις 7 Ιανουαρίου. Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατηγορεί στην κυβερνητική γραμμή τα τρία κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και παράλληλα προειδοποιεί: «Παρά τις προσπάθειες της τρόικας εσωτερικού να ανακόψει κάθε μέτρο κοινωνικής ανακούφισης και να καταργήσει τη λαϊκή κυριαρχία, σε σύμπνοια με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος θα ψηφιστούν». Προσθέτει η ανακοίνωση ότι “Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη συνέχιση της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στα ανοιχτά θέματα της σύμβασης (κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά) και της κατάρτισης και εφαρμογής ενός πλήρους, ταξικά μεροληπτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του ταχύτερου δυνατού απεγκλωβισμού από την επιτροπεία, με τη στήριξη του ελληνικού λαού και τη δημιουργία ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο”.

Μεταναστευτικό-προσφυγικό 
Αλλά ούτε και στο άλλο μεγάλο θέμα το προσφυγικό τα πράγματα πηγαίνουν καλά για την κυβέρνηση όπως φάνηκε και η Σύνοδος Κορυφής όπου η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε από διάφορες πλευρές εγκαλούμενη για αδυναμία να φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ενώ όμως οι χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης παίρνουν τα μέτρα τους για να περιορίσουν την ροή των προσφύγων, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται να ολοκληρώσει τα hot spots και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Η συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού είναι υποκρισία, τόσο από την πλευρά των ευρωπαίων οι οποίοι υποκρίνονται ότι ευαισθητοποιούνται αλλά έχουν υποδεχθεί λιγότερα από 200 άτομα από το σύνολο των 160.000 που είχε αποφασιστεί όσο και από την πλευρά της Τουρκίας που πέτυχε όλους τους στόχους της σε οικονομική ενίσχυση και άνοιγμα της συζήτησης με την ΕΕ δίχως καν να περιορίσει την ροή των προσφύγων και των μεταναστών. Εάν μάλιστα εμφανίζεται σχετικά μειωμένη στα νησιά του Αιγαίου είναι λόγω της κακοκαιρίας. Η Τουρκία δεν εμποδίζει ούτε καν την ροή της παράνομης μετανάστευσης από το Μαρόκο. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη στην Ελλάδα σωρεύονται οι οικονομικοί μετανάστες και αναζητούνται χώροι φιλοξενίας τους όπως και για τους πρόσφυγες. Παράλληλα η χώρα πιέζεται να δεχθεί την δράση της Frontex στα σύνορά της όπως και κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. 

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες είναι ενδεικτική της αποδοχής των ευρωπαϊκών απαιτήσεων δίχως καμία εγγύηση ότι θα γίνει δεκττό το αίτημα της χώρας για απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία ή για πιέσεις στην γείτονα προκειμένου να συγκρατήσει τις ροές. Στην πραγματικότητα οι εταίροι οδηγούν τα πράγματα σε μία κατάσταση όπου η Frontex θα έχει αυξημένη συμμετοχή στην διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα καθώς δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές και παράλληλα θα αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Εάν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες-μετανάστες γίνουν αφόρητες στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα περιοριστούν και οι ροές προς την Κεντρική Ευρώπη. 

Η διαρροή μετά την συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ είναι ευχολόγιο: “αφού  Η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες”.

Ως προς το θέμα της Frontex έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι  από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας”.

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: