Ψηφίστηκε στη βουλή η αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με πολύ μικρές αλλαγές και προσθέσεις από την αρχική του μορφή, ενώ από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ακόμα, έτυχε γενικής αποδοχής.

Ειδικότερα, όπως έγραψε σχετικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ικανοποίηση της έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο πρώην επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ενώσεων πυροσβεστών και η επιστημονική κοινότητα.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, τώρα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου από τις νομικές υπηρεσίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εκτελεστικές πράξεις, το αργότερο μέσα σε 2-3 μήνες και να λειτουργήσει στο σύνολο του και χωρίς καμία καθυστέρηση, πριν τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία του νέου νόμου, που έχουν χαρακτηριστεί ως τομή στην αντιμετώπιση κινδύνων καταστροφών, από τους παραπάνω κύκλους και φορείς, είναι:

- Ενισχύεται η εκπαίδευση και ο εθελοντισμός, με την δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, στην οποία εντάσσονται η Πυροσβεστική Ακαδημία, η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων.

- Δημιουργείται κάθετη δομή για όλους τους κύκλους διαχείρισης καταστροφών, με έναν Εθνικό Διοικητή, 13 Περιφερειακούς Συντονιστές και 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα, που θα διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και θα διασφαλίζουν το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

- Δημιουργείται Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, (ΕΣΚΕΔΙΚ), που διασφαλίζει τον επιχειρησιακό συντονισμό.

- Διασφαλίζεται η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την δημιουργία Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακού Ταμείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών και Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων.

-Καθιερώνεται και εξασφαλίζεται διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, με την ίδρυση μόνιμου Επιστημονικού Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας, την θέσπιση του ΕΚΕΔΑΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών), καθώς και την σύσταση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Κινδύνου και Απειλών και την χάραξη Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου και Καταστροφών.

Παράλληλα, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ,

-θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,

-επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστατευτικού προβλήματος.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: