«Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Άγκυρας» απαντά η Αθήνα: Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν αμερικανικά Β52

Διαψεύδει η Αθήνα τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «κλείδωσαν» σκόπιμα στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά που συμμετείχαν σε νατοϊκή αποστολή.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μιλάει για απολύτως ψευδείς ισχυρισμούς της Αγκυρας και ουσιαστικά με όσα ανακοίνωσε  κατέδειξε μια ακόμη τουρκική… «μπαμπεσιά» με αφορμή την πτήση αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Β-52 εντός του FIR Αθηνών.

Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώθηκε ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής».

Νωρίτερα,  το τουρκικό υπουργείο Αμυνας διοχέτευσε πληροφορίες σε τουρκικά μέσα  ότι «πολεμικά αεροσκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, χώρα — μέλος του ΝΑΤΟ, «κλείδωσαν» σκόπιμα στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους σε μια σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ».

Σημειώνοντας ότι αυτή η «παρενόχληση από την Ελλάδα αποτελεί προσπάθεια στοχοποίησης των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ», οι πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας πρόσέθεταν ότι «η Ελλάδα δεν διστάζει να διακινδυνεύσει ακόμη και τις αποστολές του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρενοχλήσει την Τουρκία»!

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: