Πρόβλημα στη σχέση: Μπορείς να αλλάξεις τον χαρακτήρα του άλλου;

Η 50χρονη Γιώτα ρωτά

Ο σύντροφός μου καπνίζει χασίς. Δεν μου αρέσει που το κάνει πριν κάνουμε έρωτα. Επίσης, νιώθω άσχημα όταν πάει στο χωρίο του: όλο μπλέκει, μεθάει, καπνίζει χασίς και στο παρελθόν, μού είπε ότι είχε δοκιμάσει όλα τα ναρκωτικά (χάπια, κοκαΐνη, τα πάντα εκτός από ηρωίνη). Πίνει πολύ και μιλάει περίεργα. Μου λέει διάφορα και βγάζει νευρά πολλά. Ξεσπά και μετά κάνει πως δεν θυμάται ή ότι εγώ δεν σηκώνω -και καλά- αστεία. Με έχει κουράσει να μου το λέει αυτό. Στην τελική, εγώ είμαι εντάξει απέναντί του, δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν παρεκτρέπομαι, δείχνω απίστευτη υπομονή, αλλά δεν εκτιμά τίποτα και φλερτάρει ασύστολα μπροστά στα ματιά μου. Αν τον ρωτήσω γιατί το κάνει, μου λέει ότι κάνω λάθος και είμαι ζηλιάρα. Προσπαθώ συνεχεία, αλλά νιώθω τόσο μονή…

Δεν ήταν έτσι στην αρχή. Τον αγάπησα, ήταν πολύ καλός. Πιστεύετε ότι μπορεί να υποκρίνεται κάποιος για να πετύχει τον σκοπό του; Τι να κάνω που τον αγαπώ, αλλά διχάζομαι μέσα μου; Είμαι να σκάσω, πόσο να αντέξω; Μου υποσχέθηκε ότι όλα θα αλλάξουν. Μου ζήτησε χρόνο και του τον έδωσα, άλλα δεν βλέπω αλλαγή. Τίποτα απ’ ό,τι είπε. Μάλιστα, μου είπε αν είναι να φύγω να τον ξεχάσω και να μην τον ενοχλήσω ξανά. Έγιναν πολλά τα 6 χρόνια που είμαστε μαζί. Ήμασταν πληγωμένοι και οι δυο, του στάθηκα, τον στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις, αλλά είμαι σε αδιέξοδο. Σας παρακαλώ έχω ανάγκη τη βοήθεια σας.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχολόγος Ζωή Στραβοπόδη, τηλ. 6972462110, email: z.stravopodi@gmail.com, website: 

Διαβάζοντας το μήνυμά σας είναι απόλυτα σαφή αυτά που σας ενοχλούν και σας κάνουν ενδεχομένως να θέλετε να διαλύσετε τη σχέση αυτή. Αυτό που δεν είναι καθόλου ευδιάκριτο είναι οι λόγοι που σας κρατάνε στη σχέση αυτή. Πέρα από ένα «τον αγαπώ», δεν αναφέρετε τίποτα άλλο που να με βοηθάει να κατανοήσω το «συμβόλαιο» της σχέσης σας με τον σύντροφό σας, τις ανάγκες που σας καλύπτει ο ίδιος ή η σχέση σας μαζί του. Η αγάπη, όμως, είναι μια πολύ γενική έννοια, ξεχωριστή για τον καθένα, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει άπειρες ερμηνείες.

Θα σας πρότεινα σε πρώτη φάση, να εξετάσετε τι σημαίνει για εσάς η «αγάπη» αυτή, ποιες ανάγκες σας καλύπτει αυτός ο άνθρωπος ή η σχέση μαζί του και γιατί δεν μπορείτε να «ξεκολλήσετε» από μια κατάσταση που όπως λέτε σας ταλαιπωρεί, σας ματαιώνει και σας πληγώνει.

Για να κατανοήσετε αυτό που σας συμβαίνει θα πρέπει να εστιάσετε στην άλλη πλευρά του νομίσματος, να στρέψετε τον «φακό» στον εαυτό σας και να σταματήσετε να περιμένετε παθητικά το πότε θα αλλάξει ο σύντροφός σας για να είστε εσείς καλά και ευχαριστημένη.

Είναι μάταιος κόπος να περιμένετε κάποιος να αλλάξει γιατί το θέλετε εσείς. Αν αλλάξει, θα αλλάξει για τον εαυτό του και μόνο όταν αυτός θα είναι έτοιμος. Με το να εστιάζετε μόνο στα παράπονά σας και στα πράγματα που θέλετε να αλλάξει ο ίδιος, δυστυχώς αποπροσανατολίζεστε από τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε εσείς η ίδια για να είστε καλύτερα, είτε αποφασίσετε να είστε μαζί του, είτε αποφασίσετε να χωρίσετε.

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: