Πρόβλημα με το αφορολόγητο λόγω του e-banking

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το αφορολόγητο για έξοδα μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών, που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2017, μέσω e-banking, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο εν λόγω πρόβλημα, χιλιάδες πολίτες ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος. Ουσιαστικά, οι δαπάνες αυτές που έγιναν μέσω e-banking μπορεί να μην προσμετρηθούν για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο είναι από τα 8.636 έως τα 9.545 ευρώ, ώστε να δικαιούνται ολόκληρο το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο. Έτσι απειλούνται να χρεωθούν με φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω e-banking είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο φορολογουμένων. 

Για το λόγο αυτό, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσαν ότι από τη στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν δηλώσει τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς θα καταστεί δυνατό στις τράπεζες να εντοπίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσω e-banking και να τις συνυπολογίζουν κι αυτές στο σύνολο των δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση των αφορολόγητων ορίων.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: