Πρώτη οδηγική εμπειρία με το καινούργιο Renault Megane   

 

Του Πέρη Χαλάτση

Μια ημέρα πριν παρουσιαστεί το ολοκαινούργιο  Ranault Megane στο δίκτυο της Teoren Motors, η εταιρία έκανε την πανελλαδική παρουσίαση στους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου.

Οδηγήσαμε μέχρι το Ναύπλιο το Megane Dynamic – βασίζεται στην πλατφόρμα CMF C/D (Common Module Family)- με τον κινητήρα πετρελαίου που αποδίδει 110 ίππους και πήραμε μια πρώτη γεύση από το νέο γαλλικό αυτοκίνητο που έφθασε –με κάποια καθυστέρηση στην Ελλάδα. Εκτός από το αυτοκίνητο της δοκιμής μας θα υπάρχουν , μια ακόμη έκδοση με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων  με κινητήρα ντήζελ  που  αποδίδει 90 ίππους  και μια έκδοση με κινητήρα βενζίνης που  αποδίδει 100 ίππους.

Αυτό το μοντέλο όμως που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη δική μας αγορά είναι αυτό της δοκιμής μας στην έκδοση Dynamic που είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ το οποίο βρίσκεται μπροστά στη μάσκα. Και τι κάνει αυτό; Κάνει πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού. Πρώτον γιατί σε προειδοποιεί όταν η απόσταση ασφαλείας από το μπροστινό όχημα γίνει απαγορευτική.

Δεύτερον με το cruise control ρυθμίζει την προγραμματισμένη ταχύτητα, άρα την αυξάνει η την μειώνει ανάλογα με το αν έχει ελεύθερο πεδίο.

Τρίτον λειτουργεί το σύστημα πέδησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Είναι αυτό που λέμε «να μην σου συμβεί». Με αυτό το ραντάρ που βρίσκεται στη μάσκα η Renault φροντίζει αυτό το «να μη συμβεί».

Το Megane που οδηγήσαμε είχε ακόμη και το σύστημα Lane Departure Warning (LDW). Αν άλλαζες λωρίδα χωρίς να κάνεις χρήση του φλάς τότε ένας θόρυβος σε προειδοποιεί  ότι κάτι δεν κάνεις σωστά.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το πακέτο με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του Megane που ανήκει στην κατηγορία C , το χρησιμοποιούν μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας.

Σημειώστε ότι και αυτό το Megane χρησιμοποιεί κάρτα κλειδί , έχει διαμορφωμένο πίνακα οργάνων με TFT οθόνη αφής 8,7 ιντσών, με πάρα πολλές λειτουργίες. Με την τεχνολογία  Multi-Sense ο οδηγός μπορεί να επιλέξει  τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου ακόμη και το θόρυβο που θέλει να κάνει ο κινητήρας. Η ακόμη τον τρόπο που θέλει να κινηθεί. Γι αυτό από το  χειριστήριο του Multi-Sense στην κεντρική κονσόλα μπορεί  να επιλέξει τα προγράμματα: Neutral, Sport, Comfort, Perso and Eco.

Η κύρια εμπειρία μας από το νέο Megane ,  ήταν αποκλειστικά στην εθνική οδό και για λίγα χιλιόμετρα στους στενούς δρόμους με τις ατέλειωτες εκτάσεις με τα πορτοκάλια, έξω από το Άργος.

Το αυτοκίνητο κάθεται σωστά στο δρόμο, δεν σε προβληματίζει, το τιμόνι είναι «υπάκουο»  και αντιδρά ακόμη και στην πιο μικρή κίνηση που κάνει ο οδηγός. Ο 1.5 dCi αποδίδει τους 110 PS στις 4.000 σ.α.λ ενώ τα 250 Nm στις 1.750 σ.α.λ

Το νέο Mégane έχει μήκος  4.359mm  δηλαδή είναι κατά 64 mm μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του . Το ύψος είναι 1.447mm (+25mm). Έχει φαρδύτερα  μετατρόχια εμπρός και πίσω — εμπρός: 1.591mm (+47mm) / πίσω: 1.586mm (+39mm) ενώ μεγαλύτερο 2.669 (+28mm) είναι και το μεταξόνιο. Οι τροχοί στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν 17 ίντσες.

Δεν χρειάζεται να κάνεις 300 χιλιόμετρα για να καταλάβεις τα σημαντικά βήματα που έκαναν οι Γάλλοι στον τομέα της ηχομόνωσης. Πολύ σημαντικό για την ηρεμία των επιβατών στα μεγάλα ταξίδια. Στην άνεση παίζουν ρόλο και τα καθίσματα που είναι σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν  στήριξη στο σώμα. Για την κατασκευή των καθισμάτων χρησιμοποιούν «αφρό» διπλής πυκνότητας στο εσωτερικό τους. Καινούργιο είναι και το ταμπλό ενώ το στροφόμετρο που βρίσκεται στο κέντρο είναι αρκετά λειτουργικό.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που ενδιαφέρουν όλους είναι το ενεργό σύστημα διατήρησης ταχύτητας (ACC), το ενεργό φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (AEBS), το σύστημα προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας (LDW), το  σύστημα ειδοποίησης ασφαλούς απόστασης (DW), το σύστημα πρόληψης υπέρβασης ορίου ταχύτητας με αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας (OSP με TSR) και το  σύστημα επόπτευσης τυφλής γωνίας (BSW). Υπάρχει ακόμη η κάμερα οπισθοπορείας, αυτόματη εναλλαγή μεσαίων και μεγάλων φώτων (AHL), εμπρός και πίσω αισθητήρες στάθμευσης. Δεν υπάρχει σε όλες τις εκδόσεις το  αυτόματο παρκάρισμα (Easy Park Assist) αλλά μπορεί να γίνει η σχετική παραγγελία πριν το αυτοκίνητο φθάσει στην Ελλάδα. Η κάμερα αυτή τελικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν το βράδυ δεν υπάρχει σωστός φωτισμός.

Η τιμή του Megane που οδηγήσαμε ξεκινάει από τις  23.500 ευρώ. Από τις 17.150 ευρώ ξεκινάει η τιμή της έκδοσης με κινητήρα βενζίνης ενώ 18.890 ευρώ κάνει η έκδοση με τον κινητήρα  diesel που αποδίδει 90 ίππους.

 

 

Πρώτη οδηγική εμπειρία με το καινούργιο Renault Megane   

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: