Πρόστιμα 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις της Θράκης για μαύρη εργασία!

Πρόστιμα 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις της Θράκης για μαύρη εργασία!
Καλπάζει στην αγορά εργασίας η αδήλωτη , όπως προκύπτει από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τους τελευταίους δυο μήνες οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Συγκεκριμένα, από τις 649 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια τριήμερων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, που έγιναν από μικτά κλιμάκια της ΕΥΠΕΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίσθηκαν 940 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν συνολικά τις 500.000 .
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν στην περιφέρεια όπου τα μεγαλύτερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας εξακολουθούν να εντοπίζονται σε επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης). Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι εντοπίσθηκαν και σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως συσκευαστήρια, ελαιοτριβεία εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες.
Στην , εκτεταμένη είναι η αδήλωτη εργασία στους οδηγούς , καθώς και στις θεατρικές επιχειρήσεις όπου από τις 10 που ελέγχθηκαν οι 2 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή άγνωστες για το ΙΚΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, τον Ιανουάριο, από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου στις περιοχές Θήβας Λειβαδιάς και Άμφισσας, ελέγχθηκαν 86 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 58 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 41.500 ευρώ.
Τις ίδιες μέρες, στην περιοχή Ηρακλείου της Κρήτης ελέγχθηκαν 142 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 270 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.500 ευρώ.
Σε ελέγχους που έγιναν στη Θράκη, στις περιοχές Ξάνθης Καβάλας Αλεξανδρούπολης, από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου, σε 109 επιχειρήσεις εντοπίσθηκαν 72 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 49.500 ευρώ.
Στο Βόλο, ελέγχθηκαν, από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου, 89 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 136 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 83.000. ευρώ.
Το μήνα Φεβρουάριο, από την 1η έως τις 5 του μηνός, ελέγχθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 128 επιχειρήσεις στις οποίες βρέθηκαν 332 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 186.000.
Τον ίδιο μήνα, στις περιοχές Κορίνθου, Άργους και Σπάρτη ελέγχθηκαν, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, 95 επιχειρήσεις. Καταγράφηκαν 72 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 74.000 ευρώ.
Τέλος στην Αττική, από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε οδηγούς ταξί από μικτά κλιμάκια των ελεγκτών του ΙΚΑ και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που έγινε ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της Αττικής (σταθμούς , πλατείες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, νοσοκομεία, πιάτσες ταξί κλπ), ελέγχθηκαν 317 ταξί και διαπιστώθηκαν 59 παραβάσεις με απασχόληση ανασφάλιστων οδηγών ενώ συντάχθηκαν πρόστιμα ύψους 29.500 ευρώ.
Στα θέατρα της πρωτεύουσας, φαίνεται ότι η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τον κανόνα. Μόνο σε 10 θεατρικές αίθουσες της Αθήνας, εντοπίσθηκαν 51 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 25.500 ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 2 επιχειρήσεις αναπόγραφες. 
Τέλος, και ενώ όλες οι πλευρές, το Εργασίας, οι επαγγελματικές οργανώσεις και τα συνδικάτα, τονίζουν την ανάγκη της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.
Τους ελέγχους του ΙΚΑ έχουν αναλάβει πανελλαδικά μόλις 18 στελέχη της ΕΥΠΕΑ. Οι πρόσφατοι έλεγχοι έγιναν από κλιμάκια των τριών ή των 5 ατόμων, συνήθως εκτός ωραρίου των υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις τα Σαββατοκύριακα.

Πρόστιμα 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις της Θράκης για μαύρη εργασία!

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: