Προστατευόμενος μάρτυρας: Η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση στρατιωτικού τύπου

Κατά τη διάρκεια της δίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, εξετάστηκε σήμερα ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, πρώην μέλος της ΧΑ, ο οποίος κατέθεσε εκ των έσω, πως λειτουργούσε η Χρυσή Αυγή, ως στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πως οργάνωναν επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων ατόμων που είχαν στοχοποιηθεί.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης, ενώ στο δικαστήριο ακουγόταν μόνον η φωνή του, φυσικά αλλοιωμένη.

Ο μάρτυρας απάντησε σε εκατοντάδες ερωτήσεις του προέδρου, του εισαγγελέα και του συνηγόρου υπεράσπισης σχετικά με τη δομή, τη δράση και την εγκληματική δραστηριότητα της Χ.Α.

Όπως είπε, ως μέλος της από το 2012 και ως το 2013, η Χ.Α. είχε στρατιωτικού τύπου οργάνωση, ενώ έκανε λόγο «για τις λεγόμενες βόλτες» εννοώντας τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών και άλλων.

«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντού”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τί εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, η να κάνουμε κάποια φασαρία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη ΧΑ στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη είπε ότι «και παρακολουθούσε και μετείχε στις εκπαιδεύσεις».

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μιά φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες», σημείωσε ακόμα.

Στη συνέχεια, περιέγραψε δύο “ντού”, στα οποία έλαβε μέρος και ο ίδιος, όπου, όπως είπε, «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Επίσης, αποκάλυψε ότι πολλοί μέσα στη ΧΑ είχαν όπλα και οπλισμό είχαν και στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος. «Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περίστροφα, το ένα 45αρι», είπε.

Πρόεδρος. Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυρας. Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος. Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυρας. Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Εισαγγελέας. Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.

Μάρτυρας. Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 η 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το “ντού” και το κάναμε.

Ακόμη, αναφερόμενος στο πως άρχισε να αποστασιοποιείται από την στρατιωτική οργάνωση της ΧΑ, τόνισε με έμφαση  ότι «δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, λέγοντας πως «ζητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό, ενώ πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του μετά την κατάθεση του στον αντεισαγγελέα του Α.Π.

Αναφερόμενος στον ρόλο Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε «ότι οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

«Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…», είπε ακόμα αναφορικά με τις επιθέσεις.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: