Προσωπική ευθύνη: Νιώθω φριχτά όταν με κατηγορεί ότι της κατέστρεψα τη ζωή

O 26χρονος Ανδρέας ρωτά

Πριν 4 χρόνια γνώρισα την κοπέλα μου. Την ερωτεύτηκα και την αγάπησα από  το πρώτο δευτερόλεπτο. Διαρκώς έψαχνε αιτίες για καυγά από ανούσια θέματα μέχρι και σοβαρά. Επειδή διαμένω εξωτερικό της πρότεινα να δει τι είναι καλύτερο γι’ αυτή και πήρε την απόφαση να έρθει εξωτερικό σε μένα. Πιστεύει ότι εγώ την ανάγκασα να έρθει και με κατηγορεί για όλα. Της βρήκα δουλειά τρέχω για όλα και συνεχίζει να με κατηγορεί για την απόφαση της. Σήμερα πρέπει να χειρουργηθεί και πιστεύει ότι λόγω δουλειάς το έπαθε και ευθύνομαι εγώ και γι’ αυτό.

Βρίζει συνεχώς τους δικούς μου γιατί περιμένει περισσότερη βοήθεια ίσως κάτι που εγώ έχω κόψει σε αυτούς και δεν θέλω. Αλλά αυτή τους κατηγορεί συνέχεια. Βρίζει και τους δικούς της και μετά από μερικές ώρες είναι μέλι γάλα. Είμαι σε μια δύσκολη θέση γιατί την αγαπάω πολύ και θέλω να είναι ευτυχισμένη, αλλά μου δίνει να καταλάβω ότι εγώ της έχω καταστρέψει την ζωή. Όλοι οι φίλοι μου από την πρώτη στιγμή μου έλεγαν για ένα λάθος μου, αλλά ποτέ δεν τους άκουσα. Πλέον δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω…

Απαντά η Ψυχολόγος, Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Εσείς λέτε την αγαπάτε πολύ τη σύντροφό σας. Για να λειτουργήσει καλά μια σχέση ο θεμέλιος λίθος είναι αυτό να είναι αμοιβαίο. Η περιγραφή που δίνετε για τη συμπεριφορά και τη στάση της μάλλον απορριπτική προς εσάς φαίνεται.  Φυσικά, δεν είναι παρά μόνο δύο παράγραφοι και δεν μπορούν  ενδεχομένως να συμπεριλάβουν όλες τις σύνθετες πτυχές μια ανθρώπινης σχέσης.  Τα πράγματα στη ζωή και στην τέχνη του να σχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους δεν είναι άσπρο-μαύρο.

Γι’ αυτό και όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές από αυτή τη στήλη οι σύντομες απαντήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια συνεδρία με τον ψυχολόγο. Οι συναντήσεις  με τον ψυχολόγο μας βοηθούν να αναλύσουμε τα θέματα που μας απασχολούν και να βρούμε τις διεξόδους, να βρούμε λύσεις που μας ταιριάζουν και μας βγάζουν από την ταραχή και την σύγχυση.

Θα πρότεινα ξεκάθαρα να την ρωτήσετε αν θέλει να είναι μαζί σας και  να συζητήσετε τι εκτιμάει τελικά ο ένας στον άλλο και τι όχι. Μοιάζει να έχετε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Εσείς  λέτε ότι τη ρωτήσατε και της ζητήσατε να σκεφτεί  τι είναι καλύτερο για εκείνη σχετικά με το θέμα ότι ζείτε στο εξωτερικό. Αυτή ήταν μια καλή κίνηση και της δώσατε χώρο και τη δυνατότητα να σκεφτεί και να αποφασίσει. Ωστόσο, λέτε ότι πιστεύει πως την αναγκάσατε. Δηλαδή είναι έτοιμη να αποποιηθεί την προσωπική ευθύνη της επιλογής της και ο κίνδυνος στη στάση της  είναι ότι τείνει  να σας γεμίσει με ενοχές.

Λέτε ότι κάνατε προσπάθεια να τη  βοηθήσετε να βρει δουλειά. Οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι είναι μεγάλο βήμα να αφήσει κανείς τη χώρα του και η μετάβαση αυτή μπορεί να φέρει αλλαγές στην ψυχολογική διάθεση του ατόμου, αν φέρει άγχος, ανασφάλεια και πιθανώς θυμό. Σίγουρα χρειάζεται κανείς μια περίοδο προσαρμογής στη νέα κατάσταση.  Καμιά φορά μπορεί να νιώθει κανείς θυμό με τον εαυτό του για τις επιλογές του και να το εξωτερικεύει με θυμό προς τους άλλους.

Εσείς πως αισθάνεστε να ζείτε με έναν άνθρωπο που σας κατηγορεί ότι τον αναγκάσετε να είναι εκεί και ότι λόγω της δουλειάς που εσείς του βρήκατε αναγκάζετε να κάνει χειρουργείο;  Ή που κατηγορεί τους δικούς σας και τους δικούς της και ακόμη σας χρεώνει ότι της καταστρέψατε τη ζωή;

Λέτε θέλετε να είναι ευτυχισμένη. Το ερώτημα είναι εκείνη θέλει; Μπορεί να είναι ευτυχισμένη μην παίρνοντας προσωπική ευθύνη για τίποτα; Μήπως νιώθει εγκλωβισμένη σε κάτι και δεν της αρέσει τίποτα τελικά;

Εσείς μπορείτε να της θυμίσετε ή να επαναπροσδιορίσετε τι μπορείτε και θέλετε να προσφέρετε  σε αυτή τη σχέση. Αλλά θα χρειαστεί να κάνει και εκείνη το ίδιο. Να έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της  και τις επιλογές της και να δει πως φαντάζεται ότι θα ήθελε το μέλλον της ώστε να μπορεί να νιώσει ευχαρίστηση.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Ψυχολόγος – Συμβουλευτική Ψυχολογία

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6972137475

e-mail: 

Ιστοσελίδα: www.psychologos-tsamkosoglou.gr

Σελίδα Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos

Linkedin:Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέσεις: Έχεις αναρωτηθεί αν ο σύντροφός σου σε καλύπτει;

Παράπονα: Οι προσδοκίες από τους άλλους μας κάνουν δυστυχισμένους

Γιατί οι υψηλές προσδοκίες καταστρέφουν τον γάμο σας;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: