Προσφυγικό: Αναμένεται επίθεση από μετανάστες στην Πολωνία, Λευκορώσοι τους δίνουν όπλα

Η ΕΕ και η Λευκορωσία είχαν συνομιλίες μία ημέρα πριν από τα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Μινσκ — Η Ευρώπη κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι εξαπολύει «υβριδική επίθεση» φέρνοντας μετανάστες και ωθώντας τους να περάσουν παράνομα στην Πολωνία

Οσμή πολέμου εκπέμπεται από τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, με το Μινσκ να επιδίδεται σε μια συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική που δυναμιτίζει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, τη Βαρσοβία να βρίσκεται σε πυρετό προετοιμασιών ώστε να αποφευχθούν οι σκηνές έντασης και τις Βρυξέλλες να στέλνουν μηνύματα κατά της εργαλειοποίησης του δράματος των μεταναστών.

Τις τελευταίες ώρες οι κινήσεις της Λευκορωσίας έρχονται να αναταράξουν τη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, με Λευκορώσους στρατιώτες να διευκολύνουν τους μετανάστες να περνούν στην Ευρώπη, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και δακρυγόνα. Την ίδια ώρα, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβάζουν οι προθέσεις του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ζήτησε από τη Ρωσία πυραυλικά συστήματα, επιχειρώντας να αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο για την άσκηση της εμπρηστικής πολιτικής του.

Η Βαρσοβία προσπαθεί, από την πλευρά της, να κινηθεί σε γραμμή συνεργασίας με την ΕΕ, όμως οι συνοριοφύλακές της δέχονται επιθέσεις από ειδικά λέιζερ Λευκορώσων στρατιωτών ώστε να μην εμποδίζονται οι μετανάστες να μπαίνουν στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι Λευκορώσοι στρατιώτες έχουν φτάσει στο σημείο να ανοίγουν και τρύπες στο φράγμα των συνόρων με την Πολωνία ώστε να περνούν απεγνωσμένοι πρόσφυγες στη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, η Πολωνία προετοιμάζεται για επίθεση, τις βραδινές ώρες, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, από εχθρικά στρατεύματα.



Οι συνοριοφύλακες της Πολωνίας υποστηρίζουν ότι οι Λευκορώσοι συνάδελφοί τους δίνουν οδηγίες σε εκατοντάδες συγκεντρωμένους μετανάστες, όπως και ειδικό εξοπλισμό, μεταξύ άλλων όπλα, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο προς  την Ευρώπη.

Η επίθεση αναμένεται να γίνει στο Kuznica, ένα από δύο βασικά περάσματα από την Πολωνία στη Λευκορωσία.

«Ύστερα από μια ήσυχη νύχτα στην περιοχή του στρατοπέδου στο Kuznica, παρατηρούμε ότι περισσότερες ομάδες ένοπλων αξιωματικών της Λευκορωσίας βρίσκονται στο σημείο. Διαπιστώνουμε μια ταραχή ανάμεσα στους μετανάστες. Ορισμένες τέντες έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται. Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες να απαντήσουν» διεμήνυσε εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής.

ΕΕ: Nα μην χρησιμοποιούνται οι μετανάστες σαν όπλα 

Σύμφωνα με τη Βαρσοβία, Λευκορώσοι στρατιώτες προκάλεσαν δύο μεγάλες μεταναστευτικές εισβολές, την προηγούμενη νύχτα, κατά την οποία 77 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση και στη συνέχεια απελάθηκαν.

Άλλοι 150 διέφυγαν τη σύλληψη και αναζητούν καταφύγιο σε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι. Όπως αναφέρει ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ τονίζοντας ότι «οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες». Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει:

«Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα».



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: