Προς κρατική διάσωση ακόμη δύο ιταλικές τράπεζες

Στην κρατική διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών προσανατολίζεται η ιταλική κυβέρνηση, λίγους μόλις μήνες μετά την καταρχήν συμφωνία για τη στήριξη της Monte dei Paschi.

Οι τράπεζες Popolare di Vicenza και Veneto Banca την Παρασκευή αιτήθηκαν της βοήθειας του μηχανισμού «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης», με στόχο την κάλυψη του κεφαλαιακού τους ελλείμματος. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, ο οποίος επελέγη και στην περίπτωση της Monte dei Paschi, καθώς εξαιρείται από τους κανόνες της Ε.Ε. για τη διάσωση τραπεζών και επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέο «πονοκέφαλο» στις τραπεζικές αρχές της Ε.Ε., οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία για τους όρους διάσωσης της Monte dei Paschi.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Ρώμης δεν έχει υποβάλλει προς το παρόν, επίσημο αίτημα βοήθειας στην ΕΚΤ και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), κάτι το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: