Προς αύξηση η τιμή της πλαστικής σακούλας

Το ενδεχόμενο να επεκτείνει το περιβαλλοντικό τέλος της λεπτής σακούλας μεταφοράς και σε εκείνη με μεγαλύτερο πάχος τοιχώματος εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει και διαφοροποιήσεις ως προς τη διάθεση των εσόδων από το συγκεκριμένο ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος, οι οποίες περιελάμβαναν την παροχή τσαντών πολλαπλών χρήσεων στους πολίτες.

Αυτή τη στιγμή το περιβαλλοντικό τέλος είναι 0,09 ευρώ, ενώ πρόκειται να επεκταθεί και στις πλαστικές σακούλες πάχους άνω των 50 μικρών (μm) και σε κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες έως τώρα εξαιρούνται από τη σχετική ρύθμιση, δηλαδή περίπτερα και υπαίθριες αγορές (λαϊκές κ.λπ.)

Η κίνηση αυτή συμβαίνει καθώς παρατηρήθηκε η «εξαφάνιση» της λεπτής πλαστικής σακούλας από αρκετά σημεία πώλησης λιανικής και κυρίως από τα σούπερ μάρκετ και η αντικατάστασή της από σακούλες με μεγαλύτερο πάχος τοιχώματος, από 50 έως 70 μικρά (μm), οι οποίες επίσης τιμολογούνται, αλλά δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

Έτσι, τα έσοδα από αυτές  δεν κατευθύνονται στο Δημόσιο, αλλά στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί πως από την κατανάλωση έως και 240 λεπτών σακουλών ανά άτομο τον χρόνο πριν από την εφαρμογή του μέτρου, πλέον καταναλώνονται περίπου στις 60 σακούλες ετησίως, με τον στόχο να είναι 40 σακούλες έως το 2025. Μόνο την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας είχε μειωθεί κατά 80%.

 

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: