Προκλητική άσκηση των Τούρκων στο Καστελόριζο στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πριν καλά καλά περάσει ένα 24ωρο από τη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που ούτως ή άλλως δεν αναμενόταν να έχει κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας είναι χρόνιες, η Τουρκία επανέρχεται στις προκλητικές της τακτικές.

Σήμερα το πρωί προχώρησε στην έκδοση παράτυπης NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας, που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να το πράττει εντός ελληνικής περιοχής. Μέσω αυτής δεσμεύει παράτυπα την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στις 9 Δεκεμβρίου από τις 13:00 μέχρι τις 16:00.

Σύμφωνα με το news.gr, με αυτήν την κίνηση αμφισβητεί εμμέσως το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να διενεργεί και να συντονίζει μόνο αυτή σε περιοχή δικής της δικαιοδοσίας επιχειρήσεις και ασκήσεις αυτού του είδους.

Χθες, η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία και στο βόρειο Αιγαίο, όταν ένα φορτηγό πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και το πλήρωμά του το εγκατέλειψε μεταξύ Λέσβου και Σκύρου.

Ελληνικά ελικόπτερα και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, της Ακτοφυλακής και της Αεροπορίας έσπευσαν και έσωσαν το πλήρωμα, αλλά η Άγκυρα βρήκε αφορμή να εκδώσει δικές της ΝΟΤΑΜ, ισχυριζόμενη πως σε αυτή την περιοχή μόνο η Άγκυρα είναι αρμόδια για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σήμερα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, στο πλαίσιο επίδειξης ισχύος, κομπάζει με αναρτήσεις στο Twitter για την παράδοση έξι ακόμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Bayraktar TB2 στις Αρχές Ασφαλείας της χώρας του, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό τους σε 98.

Στο ίδιο πλαίσιο χθες είχε αναφερθεί στο γεγονός της παράδοσης του 54ου επιθετικού ελικοπτέρου Τ129 ΑΤΑΚ.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: