Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Αύριο οι εξηγήσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης

Ολοκλήρωση εργασιών με την εξέταση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εισηγήθηκε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης.

Να κληθούν ως μάρτυρες οι κ.κ. Φιλιππάκης και Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου συνιστά ήττα σε όλη την πρακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία αναφορικά με την κλήση των τριών μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η Προανακριτική Επιτροπή έλαβε γνώση του περιεχομένου της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου που αποφαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να κληθούν ως ύποπτοι τα μη πολιτικά πρόσωπα. Επίσης η Επιτροπή κατά πλειοψηφία απέρριψε ενστάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου ότι παραβιάζονται τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.

Τούτων δεδομένων, αύριο Τετάρτη προσέρχεται για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο, ενώπιον της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και όλα δείχνουν ότι η επιτροπή εισέρχεται στην τελική ευθεία, με την εξέταση του ελεγχόμενου πρώην υπουργού να κλείνει πιθανότατα τον κύκλο των καταθέσεων, προτού προχωρήσει τη σύνταξη του πορίσματος.

Τα μη πολιτικά πρόσωπα

«Το ζήτημα είναι σαφές. Για μένα, ο μοναδικός τρόπος να εξετάσουμε τα μη πολιτικά πρόσωπα, είναι ως ύποπτοι. Αυτό δεν μας το επιτρέπει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Συνεπώς, οι εργασίες ολοκληρώνονται με την κατάθεση του κ. Παπαγγελόπουλου», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης και πρότεινε: «Να γίνει δεκτή η γνωμοδότηση και να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα όλα τα θέματα που αφορούν στους τρεις δημοσιογράφους, ως συμμετόχους».

Ο κ. Πλεύρης πρότεινε εξάλλου τα ονόματα των κ.κ. Φιλιππάκη, Τάρκα και της κ. Παπαδάκου αλλά και τα ονόματα των τριών Εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη-Ντζούρα-Μανώλη να καταγραφούν ως ονόματα τυχόν συμμετόχων στα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην πρόταση του εισηγητή της ΝΔ συμφώνησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης. «Πρέπει να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα όλα τα θέματα που αφορούν στους τρεις δημοσιογράφους ως συμμετόχους και επιμένουμε το ίδιο να πράξουμε και για τους τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Είχε προηγηθεί και η συνάδελφος τους Ευαγγελία Λιακούλη (Κίνημα Αλλαγής) η οποία επισήμανε ότι η ποινική δίωξη των συμμετόχων αρχίζει αμέσως μετά τη δίωξη που θα ασκήσει η Βουλή στο πολιτικό πρόσωπο.

Ως προς την πρόταση της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να μην κληθούν να καταθέσουν τα μη πολιτικά πρόσωπα, η Ευαγγελία Λιακούλη επισήμανε ότι βάσει της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, υπάρχει κενό νόμου και γι΄αυτό ο ανακριτής του δικαστικού συμβουλίου (σ.σ. μετά την άσκηση δίωξης του κ. Παπαγγελόπουλου) θα επιληφθεί των υπόπτων-μη πολιτικών προσώπων.

Είπε ακόμα ότι βάσει της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει, στην παρούσα φάση, μόλις διαπιστώσει αξιόποινες πράξεις, να τις ανακοινώσει παραχρήμα στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Στον αντίποδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στην ειδική επιτροπή, ζητούν να κληθούν να καταθέσουν τα μη πολιτικά πρόσωπα.

«Δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την κλήση ως μάρτυρας ένα μη πολιτικό πρόσωπο, αν μπορεί να συμβάλλει στη διερεύνηση της αλήθειας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

«Αρκείστε σε μια μήνυση, του Μιωνή, η οποία είναι μονόπλευρη στάση», σχολίασε και ο Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος διερωτήθηκε: «δεν οφείλουμε να εξετάσουμε τις μαρτυρικές καταθέσεις άλλων προσώπων που θα συμβάλλουν στη διερεύνηση της αλήθειας; Ειδικά όταν υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση κάποιων όπως της κ. Παπαδάκου, των κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα, να καταθέσουν».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ηχηρό θεσμικό χαστούκι»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή σε κοινή τους δήλωση χαρακτηρίζουν «ηχηρό θεσμικό χαστούκι» σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και κάνουν λόγο για μια «απόφαση κόλαφο και νίκη των θεσμών στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις».

«Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να εξετάσει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαναγκάστηκαν να βρεθούν αντιμέτωποι με θεσμικά όργανα της Πολιτείας, γνώρισαν την μία ήττα μετά την άλλη», δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ «εντός Επιτροπής έλεγαν ότι «βγάζουν τις κουκούλες»» από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην προσπάθεια τους να τους εκφοβίσουν.

Στη συνέχεια αναγκάστηκαν σε άρον άρον υποχώρηση, όταν η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ αλλά και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τους υποχρέωσαν να εφαρμόσουν τον νόμο.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής προσπάθησε από την αρχή της διαδικασίας με ψευδείς διαρροές, παραποιημένα πρακτικά και παραβιάσεις τόσο του Συντάγματος όσο και του Κανονισμού της Βουλής, να στηρίξει το αφήγημα της ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis αλλά σκευωρία!!!».

Τελικά, μέσα από τη διαδικασία -με καταθέσεις και κυρίως στοιχεία μέσω εγγράφων από τις ελληνικές και τις αμερικανικές Αρχές- αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο, προσθέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι αποδείχθηκε:

  • Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό
  • Ότι υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν
  • Ότι υπήρξε μαύρο πολιτικό χρήμα, «αμαρτωλοί» λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των Εισαγγελέων από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και τους συνεργούς τους.

«Ζούμε έναν παραλογισμό και μια ευτέλεια της πολιτικής. Αποτελούμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, όπου αντί να διερευνήσουμε την αλήθεια, κυνηγάμε αυτούς που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και όχι αυτούς που συνέβαλαν σε αυτό», δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτουν: «Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο και πιστή στο δόγμα ότι όταν η αλήθεια δεν μας συμφέρει τόσο το χειρότερο για την αλήθεια, η πλειοψηφία προχώρησε στην αλλαγή -την οποία ονόμασε διεύρυνση- του κατηγορητηρίου στηριζόμενη στην μήνυση και την μαρτυρία χωρίς στοιχεία ενός και μόνο ιδιώτη.

Η ΝΔ θα πρέπει να συνηθίσει ότι όταν θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αλήθεια και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας δεν θα μπορεί να στηρίζεται στην μονοφωνία που έχει επιβάλει και το ένα χαστούκι θα διαδέχεται το άλλο».

Δ. Τσοβόλας: «Παράνομη η κλήση ως υπόπτων»

«Κόλαφο», χαρακτηρίζει τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο συνήγορος υπεράσπισης της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου.

Ο κ. Τσοβόλας, ο οποίος χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση που είχαν λάβει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να καλέσουν ως ύποπτη την κ. Παπαδάκου, δηλώνει: «Κόλαφο για την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής αποτελεί η ομόφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Η τελευταία γνωμοδότησε ότι είναι παράνομη η κλήση ως υπόπτων από την Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή, προσώπων μη πολιτικών. Την ένσταση αυτή είχαμε καταθέσει στην Επιτροπή και εν γνώσει τους οφθαλμοφανώς παράνομα την απέρριψαν αρχικά.

Έτσι αποκαλύφθηκαν οι παράνομες και σκόπιμες μεθοδεύσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που ήθελαν με αυτές να αποκλείσουν από την εξέτασή τους ως μάρτυρες τη Γιάννα Παπαδάκου και τον Ιωάννη Φιλιππάκη, οι οποίοι είχαν ζητήσει γραπτώς να εξεταστούν ως μάρτυρες αλλά και τους είχε προτείνει ως μάρτυρες και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για να αντικρούσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή. Ο λαός τώρα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Η ίδια η Γιάννα Παπαδάκου, με δήλωσή της, αναφέρει ότι η απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δικαιώνει το αίτημά της, μέσω του συνηγόρου της Δημήτρη Τσοβόλα, ότι δεν είναι δυνατή η κλήση της ως ύποπτης από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

«Η επί ημέρες διαπόμπευσή μου όμως ως «ύποπτης» για τη δήθεν σκευωρία των δύο μεγάλων σκανδάλων, της Novartis και της λίστας Λαγκάρντ, από εκείνους που εν γνώσει τους μεθόδευσαν την κλήση μου ως ύποπτης και όχι ως μάρτυρα, παραβιάζει τα δικαιώματά μου και θα κριθεί από τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», αναφέρει η Γιάννα Παπαδάκου.

Και προσθέτει: «Τους καλώ για άλλη μια φορά να με καλέσουν ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια! Αν δεν τη φοβούνται να κληθώ για να τους φέρω τα έγγραφα που έχω στη διάθεσή μου σε βάρος των συκοφαντών μου!

Τα έγγραφα που πρόσφατα παρέλαβα νομίμως από τη δικογραφία της Βουλής μου αποκάλυψαν, πάντως, ότι εκείνοι που μεθόδευσαν την κλήση μου ως «ύποπτης» ήθελαν να πετύχουν εκτός από το ξέπλυμα των σκανδάλων της Novartis και της λίστας Λαγκάρντ, και το ξέπλυμα του σκανδάλου της πώλησης ακινήτων της Εθνικής (ΠΑΝΓΑΙΑ)… Η δημοσιογραφική έρευνα όμως συνεχίζεται!».

«Σκευωρία» σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισής του

«Παράνομες μεθοδεύσεις και σκευωρία», σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατήγγειλαν νωρίτερα σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την απόφαση της επιτροπής να καλέσει αύριο Τετάρτη σε εξηγήσεις, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν έχουν τελειωμό οι εν γνώσει των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, μελών της Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Επιτροπής παράνομες μεθοδεύσεις που γίνονται για να στήσουν την σκευωρία τους κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και να καλύψουν το σκάνδαλο της NOVARTIS.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε ότι ο ύποπτος τέλεσης αδικημάτων καλείται προς παροχή εξηγήσεων, εφόσον έχουν συλλεγεί επαρκή στοιχεία τα οποία πρέπει να τίθενται στη διάθεση του καλούμενου. Δηλαδή αυτός καλείται τελευταίος.

Στην προκειμένη περίπτωση, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για διεύρυνση των κατηγοριών, τον πρώτο που κάλεσε η Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή προς παροχή εξηγήσεων ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες(εξετάσεις μαρτύρων για τα νέα αδικήματα, συλλογή εγγράφων κλπ).

Βιάζονται η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να κλείσουν τις εργασίες της Επιτροπής, με παράνομες μεθοδεύσεις για να υλοποιήσουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους. Έφτασαν στο σημείο τελείως παρανόμως να καλούν τον κ. Παπαγγελόπουλο για παροχή εξηγήσεων, χωρίς να αναφέρουν στη κλήση που του επέδωσαν τα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

ΝΔ: «Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν»

«Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν», αναφέρουν πηγές της ΝΔ αναφορικά με τις αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Παπαγγελόπουλου και των μη πολιτικών προσώπων, αναφορικά με τη σημερινή γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

«Η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, με απόλυτα θεσμικό τρόπο υποστήριξε ότι τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, είτε πρέπει να εξετασθούν ως ύποπτα είτε να μην εξετασθούν καθόλου και ότι η κλήση για παροχή έγγραφων εξηγήσεων για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι νόμιμη», σχολιάζουν πηγές της ΝΔ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαισθανόμενος το αβάσιμο του υπομνήματός του και ότι, ενώ πήγε για μαλλί τελικά βγήκε κουρεμένος, προσπάθησε με fake news, να παρουσιάσει απόσπασμα του υπομνήματός του, ως δήθεν Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά μόλις, απέσυρε κακήν κακώς τη σχετική ανακοίνωσή του», αναφέρουν πηγές της ΝΔ και «για την αποκατάσταση της αληθείας και σε απάντηση της αγωνιώδους προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να αλλοιώσει για μια ακόμα φορά τα συμπεράσματα της σημερινής γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου», οι πηγές της ΝΔ τονίζουν ότι προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • ορθά κλήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων
  • στα φυσικά πρόσωπα πιστοποιείται η ιδιότητά τους ως ύποπτοι και πιθανοί συμμέτοχοι και υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη.
  • στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε να κληθούν για εγγραφές διότι αυτό θα γίνει από τη δικαιοσύνη
  • εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στον υπουργό, αυτομάτως η υπόθεση μεταφέρεται στο δικαστικό συμβούλιο και για τα φυσικά πρόσωπα.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ότι η αλήθεια θα λάμψει», αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Και προσθέτουν: «Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας».

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: