Πρόεδρος του SPD: Η δουλειά που δεν θέλει κανείς

Στις κάλπες έρχεται η στιγμή για τον πολίτη να αποφασίσει, να εγκρίνει με την ψήφο του πολιτικές και πρόσωπα ή αντίθετα να τα απορρίψει.

Στη Γερμανία, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν βαριά τους Σοσιαλδημοκράτες, με αποτέλεσμα σήμερα το SPD να αναζητά νέα ηγεσία, μετά την παραίτηση της Άντρεα Νάλες κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν το κόμμα να εγκαταλείψει τον συνασπισμό υπό την Άγνκελα Μέρκελ.

Η Νάλες, που υποστήριξε σθεναρά την απρόθυμη απόφαση του SPD να σχηματίσει «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της Μέρκελ, παραιτήθηκε μετά την απογοητευτική επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το SPD, όπως αναφέρει το Reuters σε τηλεγράφημα με τίτλο «Μια δουλειά που δεν θέλει κανείς: Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν ηγέτη», για την απόφασή του να συμμετάσχει στον συνασπισμό. Πηγές του κόμματος αναφέρουν πως προκρίνεται η επιλογή συν-ηγεσίας από τρεις μέχρι να βρεθεί ο χρόνος ανάδειξης νέου προέδρου. Οι τρεις είναι οι Manuela Schwesig, Malu Dreyer και Thorsten Schaefer-Guembel.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός κανονικά πρόκειται να διατηρηθεί έως το 2021 στην εξουσία, ωστόσο δεν αποκλείεται το SPD να αποχωρήσει νωρίτερα, αν και οι επιλογές του είναι ελάχιστες.

Πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν πως το κόμμα θα αποδεκατιστεί, καθώς στις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο, πίσω και από τους Πράσινους.

Εάν το SPD αποχωρήσει από τον συνασπισμό, δεν αποκλείονται νέες εκλογές, άλλος συνασπισμός ή κυβέρνηση μειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, το «τίμημα» θα είναι ο τερματισμός της 14χρονης κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Οι Πράσινοι, που αναδεικνύονται σε πολύ υπολογίσιμη δύναμη, σύμφωνα με τις μετρήσεις, προκρίνουν το σενάριο των εκλογών, εάν διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.

«Τότε η κοινωνία, οι πολίτες αυτής της χώρας, θα πρέπει να αποφασίσουν και πάλι επειδή το προσωπικό και τα ζητήματα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που ήταν πριν από δυόμιση χρόνια, μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως χρειαζόμαστε νέες εκλογές» τόνισε η συνη-αρχηγός των Οικολόγων Πράσινων Annalena Baerbock.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: