Πριν την άνοιξη το δημοψήφισμα για να γίνει Σουλτάνος ο Ερντογάν

Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος της Τουρκίας και την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος ενδέχεται να διεξαχθεί πριν από την άνοιξη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποσντάγ.

Ένας πρόεδρος με περισσότερες εξουσίες, κάτι που επιθυμεί διακαώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένα βαθιά διχαστικό θέμα στην Τουρκία, με τους υποστηρικτές του να ισχυρίζονται ότι θα προσφέρει στο κράτος των 78 εκατομμυρίων κατοίκων την ισχυρή διακυβέρνηση που χρειάζεται και τους αντιπάλους του να εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο διολίσθησης στην απολυταρχία.

«Αν το κοινοβούλιο βάλει το θέμα στην ατζέντα του και λάβει μια γρήγορη απόφαση, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί γρήγορα, ακόμη και πριν από την άνοιξη», δήλωσε ο Μποσντάγ στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι αντίθετα στην κατάργηση του κοινοβουλευτικού συστήματος και κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Τούρκων επίσης δεν επιθυμεί την αλλαγή.

Όμως ο Ερντογάν βασίζεται στο κύμα πατριωτισμού που έχει αναζωπυρωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο εδραίωσε την εξουσία και τη δημοτικότητά του.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) άφησε να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει το προεδρικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο θα κερδίσει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

«Από τις δηλώσεις του (επικεφαλής του MHP Ντεβλέτ) Μπαχτσελί κατάλαβα ότι θα στηρίξει την πρόταση για προεδρικό σύστημα στην κοινοβουλευτική διαδικασία», εξήγησε ο Μποσντάγ.

 

 

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: