Πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό: Σε ρόλο «ειρηνοποιού» στον ατέρμονο πόλεμο για τον θρόνο των Ζουλού

Η Σαρλίν του Μονακό υπήρξε στενή φίλη του εκλιπόντος βασιλιά των Ζουλού, Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι — Διαμάχη για τον θρόνο των Ζουλού έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις 5 συζύγους και τα 28 παιδιά του βασιλιά — Η απόπειρα να δηλητηριάσουν τον νέο βασιλιά την ημέρα των γενεθλίων του

Τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να κοπάσει η διαμάχη για τον θρόνο στο βασίλειο των Ζουλού ανέλαβε πρόσφατα η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Νότιο Αφρική. Η 43χρονη σύζυγος του πρίγκιπα Αλβέρτου βρίσκεται στην χώρα καταγωγής της από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ταξίδεψε στη Νότιο Αφρική για να παρευρεθεί στην κηδεία του στενού της φίλου και βασιλιά των Ζουλού, Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι.

Έκτοτε, η 43χρονη πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης δεν έχει επιστρέψει στο Μονακό, με τις φήμες να κάνουν λόγο για κρίση στον γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο ενώ, όπως έκανε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση το πριγκιπάτο, η Σαρλίν τον Αύγουστο υπεβλήθη σε επέμβαση σε νοσοκομείο της Νοτίου Αφρικής μετά από λοίμωξη στα ιγμόρεια, εξαιτίας της οποίας δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο Μονακό νωρίτερα από τον Οκτώβριο.

Η πρώτη σύζυγος του εκλιπόντος βασιλιά των Ζουλού δεν αναγνωρίζει τον νέο βασιλιά — Δικαστική διαμάχη για τον θρόνο και την περιουσία του Ζουελιτίνι

Μετά τον θάνατο του 72χρονου βασιλιά των Ζουλού τον Μάρτιο, η τρίτη σύζυγός του, η 65χρονη βασίλισσα Μαντφόμπι, τον διαδέχθηκε στο θρόνο, επικαλούμενη την διαθήκη του. Όμως, η βασίλισσα απεβίωσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Απρίλιο και ένας ατέρμονος πόλεμος για τον θρόνο των Ζουλού ξέσπασε ανάμεσα στις εναπομείνασες 5 χήρες του Ζουελιτίνι και στα 28 παιδιά του.

Τον Μάιο ορίστηκε ο νέος βασιλιάς της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας στη Νότιο Αφρική εν μέσω σκηνών χάους στο παλάτι. Πρόκειται για τον 46χρονο πρίγκιπα Μισουζούλου, πρωτότοκο γιο της βασίλισσας Μαντφόμπι, τον οποίο είχε ορίσει η ίδια με διαθήκη διάδοχό της. Τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας με φωνές είχαν εκφράσει την διαφωνία τους για την επιλογή του νέου βασιλιά και όπως όλα δείχνουν μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος για τον θρόνο των Ζουλού.

Η πριγκίπισσα Σαρλίν κάλεσε όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας των Ζουλού να σταματήσουν τον πόλεμο για την διαδοχή για χάρη της ενότητας και προσφέρθηκε να διαδραματίσει η ίδια τον ρόλο του μεσολαβητή. Το πρόβλημα είναι πως η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συζύγων και των 28 παιδιών του εκλιπόντος βασιλιά δεν αφορά μόνο τον θρόνο αλλά και την τεράστια περιουσία που έχει αφήσει πίσω του.

Η 65χρονη πρώτη σύζυγος του βασιλιά, Σιμποντζίλε Ντλαμίνι, η οποία παντρεύτηκε τον Ζουελιτίνι το 1969 και έχει αποκτήσει μαζί του δύο κόρες, υποστηρίζει πως μόνο αυτή είναι νόμιμη σύζυγος και οι κόρες της έχουν δικαίωμα στον θρόνο. Η ίδια και οι δύο πριγκίπισσες έχουν ήδη ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για να αποδείξουν πως η διαθήκη του βασιλιά, μέσω της οποίας άφηνε ενδιάμεση διάδοχο την τρίτη σύζυγό του, είναι πλαστή. Η πρώτη σύζυγος του Ζουελιτίνι ζητά το 50% της περιουσίας του ενώ ο βασιλιάς Μισουζούλου αντεπιτίθεται ζητώντας από το δικαστήριο να κηρύξει άκυρο τον γάμο του πατέρα του με την πρώτη σύζυγό του.

Ο Ζουελιτίνι είχε αποκτήσει και έναν γιο με την πρώτη του σύζυγο, τον πρίγκιπα Λεθουκούθουλα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του τον Νοέμβριο του 2020. Πέντε άνδρες συνελήφθησαν για τον φόνο του 50χρονου, ο οποίος αν ζούσε, ίσως, να ήταν ο νέος βασιλιάς των Ζουλού.

Απόπειρα να δηλητηριάσουν τον νέο βασιλιά την ημέρα των γενεθλίων του

Άγνωστοι αποπειράθηκαν να δηλητηριάσουν τον νέο βασιλιά των Ζουλού την ημέρα των γενεθλίων του, την περασμένη εβδομάδα. Στις 24 Σεπτεμβρίου, Ημέρα Εθνικής Κληρονομιάς των Ζουλού ο βασιλιάς Μισουζούλου με δυσκολία μπορούσε να αρθρώσει τα λόγια του στην ομιλία που προσπάθησε να εκφωνήσει. Το προηγούμενο βράδυ είχε βρεθεί σε εστιατόριο του Ντέρμπαν για να γιορτάσει τα γενέθλια του. Όμως, ξαφνικά, ένιωσε αδιαθεσία μετά το δείπνο και εγκατέλειψε τον χώρο.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Νότιο Αφρική η κατάσταση της υγείας του βασιλιά δεν εμπνέει κίνδυνο για την ζωή του, όμως ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος, στις οποίες υπεβλήθη ο βασιλιάς, δεν έχουν γίνει γνωστά στην βασιλική οικογένεια, τουλάχιστον, προς το παρόν.

Ο βασιλιάς Μισουζούλου συναντήθηκε με μέλη της βασιλικής οικογένειας μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα της διαφωνίας για την διαδοχή και ανέφερε πως οι διαμάχες για τον θρόνο των Ζουλού δεν είναι κάτι νέο εντός της οικογένειας. Ο ίδιος, κάλεσε όλα τα μέλη να συνεργαστούν, ώστε να συνεχιστεί η παραμονή του στον θρόνο.

Όμως, τα αδέλφια του εκλιπόντος βασιλιά υποστηρίζουν πως την θέση του Ζουελιτίνι πρέπει να πάρει ο πρίγκιπας Σιμακάντε, πρωτότοκος γιος του, ο οποίος γεννήθηκε εκτός γάμου, προτού καν παντρευτεί ο Ζουελιτίνι και πριν γίνει βασιλιάς. Αν και ο Σιμακάντε μεγάλωσε στο παλάτι, σύμφωνα με τις παραδόσεις των Ζουλού, ανήκει μεν στην βασιλική οικογένεια αλλά δεν έχει δικαίωμα στον θρόνο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: