Πρίγκιπας Κάρολος: Με σκωτσέζικη φούστα εκπροσώπησε την βασίλισσα Ελισάβετ στους Αγώνες των Χάιλαντς

Ο πρίγκιπας Κάρολος με την σύζυγό του, Καμίλα και την αδελφή του, πριγκίπισσα Άννα, εκπροσώπησαν το Σάββατο την βασίλισσα Ελισάβετ στους Αγώνες των Χάιλαντς, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το 1832 το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στο Μπρέμερ της Σκωτίας. Από την έναρξη των Αγώνων παραδοσιακά ο εκάστοτε Βρετανός μονάρχης και μέλη της βασιλικής οικογένειας έδιναν το «παρών» ενώ το 1849 οι Αγώνες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της βασίλισσας Βικτώριας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παραβρέθηκε για πρώτη φορά στους Αγώνες το 1933 σε ηλικία 7 ετών και κατά την διάρκεια των 70 χρόνων της βασιλείας της είναι η πρώτη φορά που επέλεξε να μην δώσει το «παρών» εξαιτίας των κινητικών προβλημάτων που την ταλαιπωρούν εδώ και ένα έτος. Η 96χρονη μονάρχης είχε παρακολουθήσει τελευταία φορά τους Αγώνες των Χάιλαντς το 2019, αφού τα δύο τελευταία χρόνια οι Αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Την Παρασκευή το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε πως η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα μπορέσει να παραστεί στους αγαπημένους της Αγώνες καθώς συνεχίζεται η ανησυχία για τα προβλήματα υγείας και κινητικότητας που αντιμετωπίζει. Η μονάρχης από τον Ιούλιο βρίσκεται στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, όχι μακριά από τον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων των Χάιλαντς.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, γνωστός στη Σκωτία με τον τίτλο «δούκας του Ρόθεσι», εμφανίστηκε στους Αγώνες φορώντας την παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα (κιλτ) και εγκαινίασε την αψιδωτή πύλη που κατασκευάστηκε προς τιμήν του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ. Μετά τα εγκαίνια ο διάδοχος του θρόνου και η δούκισσα της Κορνουάλης οδηγήθηκαν στο βασιλικό περίπτερο για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν πως καθώς υπάρχουν δέκα σκαλοπάτια που οδηγούν στην εξέδρα των γαλαζοαίματων θα ήταν πολύ δύσκολο για την «αειθαλή» Ελισάβετ να μεταβεί στον χώρο.

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ έφτασαν στο Λονδίνο το πρωί του Σαββάτου

Στο Λονδίνο έφτασαν το πρωί του Σαββάτου με εμπορική πτήση ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζεύγος είχε πρόταση να ταξιδέψει με ιδιωτικό τζετ από το Μοντεσίτο της Καλιφόρνια, όπου μένει μόνιμα μετά το Megxit, αλλά δεν την αποδέχτηκε. Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσeξ δεν πήραν μαζί τους τα δύο τους παιδιά, τον Άρτσι, 3 ετών και την Λίλιμπετ, 15 μηνών.

Ήδη, από τον Αύγουστο εκπρόσωπος του δούκα και της δούκισσας του Σάσeξ είχε ανακοινώσει πως το λαμπερό ζευγάρι θα ταξιδέψει στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο για να παραστεί σε μια σειρά εκδηλώσεων φιλανθρωπικών οργανώσεων ενώ στη συνέχεια ο Χάρι και η Μέγκαν θα μεταβούν στη Γερμανία για εκδήλωση προς τιμήν των Invictus Games, που θα διεξαχθούν στο Ντίσελντορφ σε ένα έτος και τους οποίους ίδρυσε ο πρίγκιπας Χάρι το 2014. Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσeξ είχαν επισκεφθεί την Βρετανία τον Ιούνιο για τους εορτασμούς του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Ελισάβετ, αλλά η παρουσία τους ήταν εξαιρετικά διακριτική αφού δεν προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις από τον εξώστη του Μπάκιγχαμ μαζί με την βασίλισσα, τον Κάρολο, την Καμίλα, τον Ουίλιαμ και την Κέιτ.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο δούκας και η δούκισσα του Σάσeξ κατά την παραμονή τους επί βρετανικού εδάφους θα συναντηθούν με την βασίλισσα Ελισάβετ ή άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Άλλωστε είναι ακόμα «νωπά» τα νέα «χτυπήματα» που κατάφερε πλαγίως κατά των εξ αγχιστείας γαλαζοαίματων συγγενών της η Μέγκαν Μαρκλ στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό The Cut.

«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να συγχωρέσεις», ανέφερε η πρώην πρωταγωνίστρια του νομικού δράματος Suits στην επίμαχη συνέντευξη και πρόσθεσε πως «μόνο με την ύπαρξή τους εκείνη και ο Χάρι αναστάτωσαν την δυναμική της ιεραρχίας» πριν παραιτηθούν από τα επίσημα βασιλικά τους καθήκοντα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: