Πρίγκιπας Φίλιππος: Τα ονόματα των 30 καλεσμένων – Βήμα βήμα το τελετουργικό της κηδείας

Σε σκιά της πανδημίας το Σάββατο ο αποχαιρετισμός στον δούκα του Εδιμβούργου — Αναλυτικά η λίστα με τους καλεσμένους — Πώς θα παρουσιαστεί η βασίλισσα Ελισάβετ — Ποιος θα είναι ο μόνος κοινός θνητός στην τελετή

Για το ύστατο χαίρε ετοιμάζεται ο βρετανικός λαός προς τον δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππο, το Σάββατο, στις 15:00, τοπική ώρα.

Η τελετή, που θα μεταδοθεί από τα μεγαλύτερα δίκτυα διεθνώς, πραγματοποιείται στη σκιά της πανδημίας και του Megxit.

Θα τελεστεί σε στενό κύκλο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Η βασιλική οικογένεια καλείται να τηρήσει τόσο το πρωτόκολλο, όσο και να συμβιβάσει τις διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επιβεβαιώσει πως εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας μόνο 30 άτομα θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, που έφυγε γαλήνια στον ύπνο του την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών.

Η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ ήταν εκείνη είχε τον τελικό λόγο για τους προσκεκλημένους στην κηδεία του αγαπημένου της συζύγου.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Σάρα Φέργκιουσον δεν θα είναι ανάμεσα στους προσκεκλημένους

Ανάμεσα στα 30 πρόσωπα που θα παρεβρεθούν στην κηδεία, τα περισσότερα εξ αυτών είναι πασίγνωστα, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, τρία άτομα μέσης ηλικίας θεωρούνται άγνωστα.

Πρόκειται για συγγενείς του δούκα του Εδιμβούργου και συγκεκριμένα για δύο ανιψιές κι έναν ξαδελφό του.

Ακολουθεί η πλήρης λίστα των επισκεπτών που θα παρευρεθούν στην κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου:

— Βασίλισσα Ελισάβετ
— Ο πρίγκιπας της Ουαλίας
— Η Δούκισσα της Κορνουάλης
— Ο Δούκας του Κέιμπριτζ
— Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ
— Ο Δούκας του Σάσeξ
— Ο Δούκας του Γιορκ
— Η πριγκίπισσα Βεατρίκη
— Ο Εντουάρντο Μαπέλι Μότζι
— Η πριγκίπισσα Ευγενία
— Τζακ Μπρουκσμπανκ
— Ο κόμης του Ουέσσeξ
— Η Δούκισσα του Ουέσσeξ
— Η Λαίδη Λουίζ του Ουίνδσορ
— Βισκάουντ Σέβερν
— Η πριγκίπισσα Άννα
— Ο Αντιναύαρχος Τιμ Λόρενς
— Πίτερ Φίλιπς
— Ζάρα Φίλιπς
— Μάικ Τιντάλ
— Ο Κόμης του Σνόουντον
— Η Λαίδη Σάρα Τσάτο
— Ντάνιελ Τσάτο
— Ο Δούκας του Γκλόστερ
— Ο Δούκας του Κεντ
— Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα
— Ο Βερνάρδος, κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν
— Ο πρίγκιπας Δονάτος, μέγας δούκας της Έσσης
— Ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ
— Η Δούκισσα Μαουντμπάντεν της Βιρμανίας


Η βασίλισσα θα κατευθυνθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ μέσα σε μία Bentley, μαζί με συνοδεία. Ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν θα περπατήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ κανείς δεν θα φορέσει στρατιωτικές στολές, κάτι που αποφάσισε η ίδια η βασίλισσα.


Τα δύο αδέρφια, Ουίλιαμ και Χάρι, που θα βρεθούν για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό και μετά το πλήγμα που επέφερε στη σχέση τους η συνέντευξη των Μέγκαν και Χάρι στην Όπρα Γουίνφρεϊ, θα χωριστούν από τον ξαδελφό τους Πίτερ Φίλιπς, καθώς περπατούν σε σειρά πίσω από το φέρετρο του παππού τους.

Η μοναχοκόρη της βασίλισσας, πριγκίπισσα Άννα, θα είναι παρούσα μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της, αξιωματικό του Ναυτικού, Σερ Τίμοθι Λόρενς και τα δύο παιδιά της, την Σάρα Τιντάλ με τον σύζυγό της, Μάικ Τιντάλ και τον γιο της Πίτερ Φίλιπς.

Στην κηδεία και ο πρίγκιπας Άντριου χωρίς, όμως, την πρώην σύζυγό του Σάρα Φέργκιουσον. Το ζευγάρι, αν και πήρε διαζύγιο το 1996, ζει μαζί στο Royal Lodge στα εδάφη του κάστρου του Ουίνδσορ.

Όμως, ο δούκας του Εδιμβούργου δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα την δούκισσα του Γιορκ μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1992, αμέσως μετά τον χωρισμό της από τον Άντριου, όταν κυκλοφόρησαν στον βρετανικό Τύπο τόπλες φωτογραφίες της παρέα με Τεξανό επιχειρηματία από διακοπές στη Νότια Γαλλία.

Ο «βενιαμίν» της βασίλισσας, πρίγκιπας Εδουάρδος θα παραβρεθεί μαζί με την σύζυγό του, Σόφι κόμισσα του Ουέσeξ και τα δύο παιδιά τους, την 17χρονη λαίδη Λουίζ και τον 13χρονο Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα είναι παρών συνοδευόμενος από την Κέιτ Μίντλετον αλλά δεν θα είναι μαζί τους τα τρία παιδιά τους, τα οποία είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι συμβαίνει και, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ αποφεύγουν, όσο μπορούν, να εκθέτουν τα παιδιά τους στη δημοσιότητα.

Ο πρίγκιπας Χάρι πέταξε από τις ΗΠΑ, όπου ζει μόνιμα εδώ και ένα χρόνο με τη Μέγκαν και τον γιο τους Άρτσι, για να είναι παρών στην κηδεία του παππού του.

Ο ιδιαίτερος γραμματέας του πρίγκιπα Φίλιππου θα είναι ο μόνος «κοινός θνητός» στην κηδεία.


Ελισάβετ: Γιατί έδωσε εντολή οι γαλαζοαίματοι να μη φορέσουν στολές στην κηδεία του Φιλίππου

Τη λύση έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ στην ενδυμασία των αρρένων μελών της βασιλικής οικογένειας ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν θα φοράει στρατιωτική στολή στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Υπήρξαν πολλά βρετανικά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο δευτερότοκος γιος της πριγκίπισσας Νταιάνα, Χάρι, θα φορέσει ένα απλό κοστούμι για να αποχαιρετήσει τον πολυαγαπημένο του παππού και να τον συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία στο Σάββατο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Ο Χάρι, όμως, έχει παραιτηθεί των βασιλικών του καθηκόντων και προνομίων και κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να φορέσει στρατιωτική στολή.

Ωστόσο, αυτό θα προκαλούσε διάφορα σχόλια αφού στη διάρκεια της κηδείας θα βρίσκεται στο πλευρό του αδερφού του πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Για το λόγο αυτό, η Βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να βγάλει από την δύσκολη θέση τον εγγονό της δίνοντας σαφείς οδηγίες ότι οι άνδρες, μέλη της βασιλικής οικογένειας θα πρέπει να φορούν το Σάββατο μαύρο κοστούμι και γραβάτα.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, όσοι έχουν επιφορτιστεί με τον προγραμματισμό για την κηδεία του Σαββάτου ισχυρίζονται ότι η βασίλισσα πρότεινε σε όλους τους άνδρες βασιλείς και πρίγκιπες να φορούν σκούρο κοστούμι και γραβάτα.

Μια στρατιωτική πηγή είπε στην εφημερίδα «The Sun»: «Είναι η πιο λογική λύση στο πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρίγκιπας Χάρι είδε για τελευταία φορά τον παππού του στις 8 Μαΐου του 2019, όταν και φωτογραφήθηκε μαζί του.

Mετά την αποχώρησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα και την μετεγκατάστασή του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ κόβοντας τον ομφάλιο λώρο από την βασιλική οικογένεια, του αφαιρέθηκαν οι τιμητικοί στρατιωτικοί τίτλοι και τα παράσημα ενώ δεν έχει πια τον τον τίτλο το διοικητή στους πεζοναύτες του βρετανικού στρατού.

Δύο 24ωρα αφότου έμαθε για τον θάνατο του παππού του, ο Χάρι πήρε το αεροπλάνο από το Λος Άντζελες και μετέβη στη Βρετανία όπου έχει καταλύσει στο Παλάτι του Κένσινγκτον.


Η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου θα γίνει το Σάββατο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο των Γουίνδσορ ενώ θα προηγηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.

Η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ, που βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη δεν ταξίδεψε μαζί του, μετά από εντολή γιατρού.

Σε ότι αφορά τις γυναίκες που θα παραστούν στην κηδεία, υπάρχει μία μακροχρόνια παράδοση που αφορά στο ντύσιμο των γυναικών της βασιλικής οικογένειας σε κάθε περίσταση: ακόμα και στις κηδείες.

Με βάση το αυστηρό πρωτόκολλο για το πώς πρέπει να ντυθούν οι γυναικες μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα παραβρεθούν στην κηδεία, αναμένεται ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, η δούκισσα της Κορνουάλης, η δούκισσα του Κέιμπριτζ, η κόμισσα του Γουέσeξ, η πριγκίπισσα Βεατρίκη και η Ευγενία θα φορούν μαύρα καπέλα, μαύρα καλσόν και φορέματα.

Σύμφωνα με τον εθιμοτυπικό κανόνα που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, θεωρήθηκε ακατάλληλο για τις βασίλισσες και τις κυρίες της ανώτερης τάξης να δείχνουν τα μαλλιά τους δημόσια.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: