Πραξικόπημα στο Σουδάν: «Aνησυχία» εκφράστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Αναμένεται κοινή ανακοίνωση

Πριν από τη συνεδρίαση, ο ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ,  έκρινε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «πρέπει να καλέσει να σταματήσει η βία από όλες τις πλευρές»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως χθες Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών για το Σουδάν, με τα κράτη μέλη του να εκφράζουν ανησυχία, την επομένη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Χαρτούμ, είπαν διπλωμάτες, προσθέτοντας πως βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης.

Το κείμενο αναμενόταν να υιοθετηθεί είτε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Νέας Υόρκης) είτε σήμερα Τετάρτη, εκτίμησε διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί έπειτα από τη συνεδρίαση, που ζητήθηκε από δυτικά κράτη του Συμβουλίου Ασφαλείας –Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία–, με την υποστήριξη των αφρικανικών κρατών μελών.

Δεν προβλέπει πλέον, όπως η αρχική εκδοχή του που διανεμήθηκε στα κράτη μέλη, την καταδίκη του στρατιωτικού πραξικοπήματος «με τον πιο σθεναρό τρόπο», μολαταύτα διατηρεί την καταδίκη του, διευκρίνισε άλλος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μένει να φανεί εάν η Ρωσία –η οποία δεν συμμερίστηκε τη Δευτέρα την απερίφραστη καταδίκη της ανατροπής της μεταβατικής κυβέρνησης από τους διεθνείς εταίρους της– θα συναινέσει να διατηρηθεί η φράση αυτή στην κοινή ανακοίνωση.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Παλιάνσκι, έκρινε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «πρέπει να καλέσει να σταματήσει η βία από όλες τις πλευρές». «Αυτό είναι το σημαντικότερο. Η βία είναι απαράδεκτη από όλα τα μέρη», επέμεινε.

«Εργαζόμαστε πάνω σε ένα κείμενο και θα δούμε σε τι θα συμφωνήσουμε», πάντως σε κάθε περίπτωση «συμφωνούμε πως είμαστε όλοι ανήσυχοι για τις εξελίξεις στο Σουδάν», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκειά της, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Γερμανός Φόλκερ Πέρτες, ο οποίος ενημέρωσε τους πρεσβευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ, τόνισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και κατά πόσον ο ανατραπείς πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ, που σύμφωνα με τον στρατό επέστρεψε στο σπίτι του χθες βράδυ, έχει ελευθερία κίνησης, είπαν διπλωματικές πηγές.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: