Πούτιν και Ερντογάν συναντώνται αύριο Τρίτη στην Τεχεράνη

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών το Ουκρανικό, η μεταφορά των σιτηρών και η πρόθεση της Τουρκίας να εισβάλει στη Συρία

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται αύριο στην Τεχεράνη στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται αύριο στο Ιράν. Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος των Κούρδων της Συρίας.

Διπλωματικές πηγές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει την «επιχείρηση που έχει προαναγγείλει στη Βόρειο Συρία» και στο γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει «σαφείς αποτρεπτικές δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών». Κατά τις ίδιες πηγές, «αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα είδος διαπραγμάτευσης για το θέμα με τη Μόσχα να αναμένει να γίνουν σεβαστές οι ενστάσεις της» οι οποίες σχετίζονται με την εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη στην Τεχεράνη με τον Τούρκο ομόλογό του και το ζήτημα της απομάκρυνσης των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου επί διεθνών θεμάτων, Γιούρι Ουσακόφ.

«Ναι, φυσικά θα συζητηθεί. Εξελίσσεται εξαιρετικά εντατική εργασία. Όπως γνωρίζετε, στις 13 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη έγινε η πρώτη τετραμερής συνάντηση για το σιτάρι με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο, το οποίο θα καθόριζε τη νομική βάση και τους γενικούς κανόνες εξαγωγής των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Επίσης συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός κοινού συντονιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την εργασία σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί», είπε ο Γ. Ουσακόφ, προσθέτοντας ότι το θέμα «θα συζητηθεί 100%».

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, κατά τη συζήτηση των Πούτιν και Ερντογάν θα θιγούν «κομβικές πλευρές της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, η πορεία υλοποίησης των κορυφαίων σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό τομέα», ενώ θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και για σειρά διεθνών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων το Ουκρανικό. Στη σχετική ανασκόπηση των διμερών σχέσεων σημειώνεται ότι εξελίσσεται κανονικά η συνεργασία στο πλαίσιο των «στρατηγικών σχεδίων», με ειδικότερη αναφορά στην εξαγωγή 12,8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου μέσω των δύο υποθαλάσσιων αγωγών Turkish και Blue Stream, ενώ «συνεχίζεται η ανέγερση του ατομικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Άκουγιου, με τον πρώτο αντιδραστήρα να σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκίας το 2023.

Τέλος, στη διμερή συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ιρανό Ιμπραχήμ Ραΐσι, αλλά και με τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, θα συζητηθούν τα σχέδια των δύο πλευρών να αναβαθμίσουν τη συνεργασία των δύο κρατών σε νέο επίπεδο, που χαρακτηρίζεται ως «στρατηγική εταιρική σχέση» και θα αποτυπωθεί στη διακρατική συμφωνία, που ετοιμάζεται εντατικά.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: