Πότε μπορεί να λειτουργήσει η επανασύνδεση με τον πρώην;

Η 33χρονη Αναστασία ρωτά

Ο εδώ και δυο χρόνια πρώην μου προσπαθεί ανά τακτά διαστήματα να έχει μαζί μου μια επικοινωνία μέσα από ευχές σε γιορτές και διάφορες άλλες προφάσεις, ενώ είναι σε σχέση με μια κοπέλα, με την οποία έκανε δεσμό λίγο καιρό αφότου χωρίσαμε.

Η επικοινωνία έχει υπάρξει και στο παρελθόν πιο σeξουαλικά έντονη από μέρους του όπου και δεν συνέχισα να συμμετέχω . Αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει εκ νέου επικοινωνία από μέρους μου μιας και μετά από σκέψη αποφάσισα πως θα ήθελα να δοκιμάσω μαζί του εκ νέου έχοντας αλλάξει και οι δυο και να δούμε που θα μας βγάλει και αν αυτή την φορά μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική σχέση.

Η σχέση μας είχε διάρκεια δυο χρόνια και ήταν μια αρκετά έντονη σχέση. Ο φόβος μου είναι μήπως μπω σε αυτήν τη διαδικασία άδικα, καθώς στις συνομιλίες μας τώρα υπάρχει μόνο το ερωτικό κομμάτι. Αν η επανασύνδεσή μας δεν μπορέσει να εξελιχθεί σε κάτι άλλο, εγώ θα χρειαστεί για μια ακόμη να αναρρώσω συναισθηματικά.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Στο μήνυμά σας εκφράζετε ουσιαστικά την αγωνία σας για το αν μια επανασύνδεση με τον πρώην σύντροφό σας, θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά για τη μεταξύ σας σχέση, χωρίς να μετρήσετε περισσότερες πληγές. Είναι αλήθεια πως όταν έχουμε φτάσει στην απόφαση να χωρίσουμε, ξέρουμε καλά μέσα μας πως η σχέση μας δεν μας ολοκληρώνει, δεν μας κάνει να αισθανόμαστε αυτή τη συναισθηματική πληρότητα ή και τον έρωτα που τόσο έχουμε ανάγκη. Σε κάποιες περιπτώσεις δυσλειτουργεί η επικοινωνία, σε κάποιες άλλες η ερωτική ζωή ή ακόμη δεν ταιριάζουμε στο πώς θέλουμε να ζούμε μαζί, στα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους και που μέσα σε μια σχέση μοιραζόμαστε.

Πότε μπορεί να πετύχει η επανασύνδεση;

Η επανασύνδεση μπορεί να λειτουργήσει θετικά μόνο όταν το ζευγάρι, μαζί, αλλάζει. Μόνο όταν συμπεριφορικά γινόμαστε πιο ευέλικτοι ώστε να συναντηθούμε με τον άλλο «κάπου στη μέση», μόνο όταν φροντίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις συμπεριφορές που τον απομάκρυναν, μόνο όταν προτεραιοποιούμε την σχέση μας έναντι των δικών μας, εγωκεντρικών και ανελαστικών «θέλω».

Μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση δε θα φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα εάν συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αργά ή γρήγορα θα μας προδώσει η ίδια δυστυχία. Μια δεύτερη ευκαιρία έχει νόημα μόνο όταν και οι δύο έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες του συντρόφου μας, όταν έχουμε αναγνωρίσει τα λάθη μας μέσα στη σχέση και όταν έχουμε τη διάθεση να δουλέψουμε πάνω σε αυτά για να γίνουμε καλύτεροι σύντροφοι.

Και φυσικά, μια επανασύνδεση μπορεί να λειτουργήσει θετικά όταν είμαστε έτοιμοι να επικοινωνήσουμε αληθινά, διάφανα με εκείνον. Να μοιραστούμε τους φόβους μας μα και τις επιθυμίες μας, όσα μας κρατούν πίσω αλλά και όσα μας ξεκλειδώνουν, όλες εκείνες τις συμπεριφορές που θρέφουν την ψυχή μας αλλά και όλες εκείνες που λειτουργούν σαν δηλητήριο.

Σας ενθαρρύνω λοιπόν να εκφράσετε ανοιχτά σε εκείνον τις σκέψεις σας, τους φόβους σας, τους ενδοιασμούς σας ώστε να μπορέσετε να αφουγκραστείτε το κατά πόσο έχει αναθεωρήσει ο ίδιος την στάση του μέσα στην σχέση σας αλλά και το τι προσδοκά από μια νέα προσπάθεια μαζί σας. Είναι πράγματι επικεντρωμένος στο σeξ; Ή έτσι αισθάνεστε εσείς εξαιτίας των ανασφαλειών που σας έχουν δημιουργηθεί από το ιστορικό της σχέσης σας;

Να θυμάστε πως εάν δεν έχετε δείγματα αλλαγής από εκείνον,  η επιμονή να γυρνάτε σε μια σχέση, που δεν σας έχει κάνει ουσιαστικά ευτυχισμένους , ενδεχομένως να κρύβει μια βαθιά ανασφάλεια, έναν φόβο να προχωρήσετε παρακάτω, ίσως και μια βαθιά αμφισβήτηση της αξίας σας να έχετε δίπλα σας έναν άνθρωπο, που θα σας κάνει αληθινά ευτυχισμένη.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επανασύνδεση με πρώην: Τι να προσέξεις πριν επιστρέψεις σε μια σχέση

Θέλεις να τα ξαναβρείς με τον πρώην σου; Τι να κάνεις;

Είσαι φίλη με τον πρώην σου; Τότε μπορεί να είσαι… ψυχοπαθής!

Θέλω να τον ξεπεράσω μα δε γίνεται…

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: