Πόσο επηρέασε ο κορωνοϊός την ψυχική υγεία του κόσμου – Τι αναφέρουν κλινικοί ψυχολόγοι για το αυξημένο άγχος

Σειρά προβλημάτων εν μέσω πανδημίας λόγω άγχους — Από πονοκεφάλους και στομαχόπονους μέχρι απώλεια μαλλιών και μειιωμένη ερωτική διάθεση 

Πρωτοφανή συναισθήματα και καατάσεις που μέχρι πρότινος φάνταζαν κομμάτι της έβδομης τέχνης εκτυλίσσονται τα τελευταία δύο χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το αποτύπωμα της πανδημίας στην οικονομία είναι εμφανές. Όταν η συζήτηση φτάνει όμως στο ζήτημα της ψυχικής υγείας, ανοίγουν διάφορα προβληματικά πεδία.

Η νόσος covid-19 έχει αγγίξει, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, κάθε πολίτη. Ο φόβος και η αγωνία είναι τα συναισθήματα που επικρατούν, πίσω από πολλές κλειστές πόρτες, τα τελευταία χρόνια.

Παρατηρώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, τους θανάτους αλλά και υπακούοντας στους κανόνες των υγειονομικών επιτελείων που επιτάσσουν αποστάσεις, όλα έχουν επιβαρύνει την ψυχολογία των πολιτών.

Σύμφωνα με τους εποιστήμονες, έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες της κακής ψυχολογίας να αποτυπώνονται και στη σωματική υγεία. Διαταραχές στον έμμηνο κύκλο, απώλεια μαλλιών και ένα γενικότερο αίσθημα πίεσης στην κανονονικότητα παρατηρήθηκαν σε πλήθος κόσμου την περίοδο της πανδημικής εποχής.

Όπως επισημαίνει ο Αμερικανός ψυχολόγος, Κρεγκ Σόουτσακ, απότοκα του έντονου άγχους μπορεί να θεωρηθούν και η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η δύσπνοια και οι μυϊκοί πόνοι.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με κλινικούς ψυχολόγους που μίλησαν στο αμερικανικό ABC, το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στο στομάχι ακόμη και μειωμένη διάθεση για ερωτική συνεύρεση.

«Λόγω του γεγονότος ότι χρειάζεται ενέργεια για να αντιμετωπιστεί το στρες, ζωτικά όργανα, μύες και συστήματα του σώματος κλέβουν ενέργεια από όλα λιγότερο σημαντικά σημεία», επισημαίνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, Κόρι Φλόιντ.

«Το σώμα μπορεί να παράξει τόσο πολλά συμπτώματα. Όταν κοιτάμε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, παρατηρούμε ότι εκφράζει το αίσθημα άγχους με διαφορετικό τρόπο. Οπότε σε ορισμένους, λόγω άγχους, εμφανίζονται προβλήματ στο δέρμα», δήλωσε από τη μεριά του ο ψυχολόγος Σόουτσακ, προσθέτοντας ότι σε άλλους το άγχος έχει ως συνέπεια τη γενικότερη εξάντληση.

Στο συμπέρασμα της συχνής αναφοράς πονοκεφάλων και διαταραχών ύπνου κατέληξαν οι κλινικοί ψυχολόγοι παρατηρώντας τους ασθενείς τους εν μέσω πανδημίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: